Kesä ei ole ilmeisesti ihan vielä täällä hyytävästä tuulesta päätellen mutta onneksi kesäjäätelöt ovat saapuneet jo ja se jos mikä on kesän ensimmäinen merkki. Viis pääskysistä ja shortsikeleistä.

aino

aino_15

aino_03

Äitienpäivän ja ainonpäivän aattona järjestettiin Aino-jäätelöaiheinen brunssi, joka sattui vielä sijaitsemaan Kaapelitehtaalla kerrosta alempana kuin oma työhuoneeni. Kun kuulin tapahtumasta olin tietysti heti mieltä, että minun kuuluisi ehdottomasti olla mukana ja samaa mieltä oli ilmeisesti onnetarkin, sillä kun Pupulandian Jenni arpoi muutamalle pääsyn mukaan, osui yksi niistä minun kohdalleni.

aino_09

aino_02

aino_04

Keväisenä lauantaina otin siis suunnan kohti Kaapelitehdasta hurmaavan Katri Kapasen valokuvastudiolle ja istahdin notkuvaan brunssipöytään puhumaan ruokakuvauksesta ja tietysti Aino-jäätelöstä. Eikä se tietysti pelkkään puhumiseen jäänyt vaan kevään uutusmakuja päästiin maistelemaan myös. Ainon (hehheh) kesä maistuu tuttujen valikoimissa olevien makujen lisäksi tänä vuonna myös metsämarjoilta ja mangolta. Molemmat suussasulavina jogurttikermajäätelöinä. Nam!

aino_07

aino_08

Maistelun lisäksi saimme kokeilla myös ruokakuvausta Katrin opastuksella ja stailata pienryhmissä kolme jäätelöannosta eri valaistusolosuhteissa. Rekvisiittaa oli valittavissa laidasta laitaan kauniisti tummuneista ruokailuvälineistä aina punaisiin pilkullisiin kulhoihin ja Hayn tarjottimiin asti ja lopuksi annoksiin lisättiin tietysti päätähdet eli jäätelöpallot ja halutut höysteet marjarouheesta kastikkeisiin ja kukkiin.

aino_10

aino_13

aino_06

Valaistuksella on todella suuri merkitys kuvatessa oikeastaan mitä tahansa. Kuvan tunnelma muuttuu heti riippuen valon väristä, suunnasta ja määrästä. Vaikka perussäännöt pätevät oikeastaan kuvaan kuin kuvaan, on ruokakuvauksessa tietysti vielä ihan omat niksinsä. Jäätelö on esimerkiksi melko haasteellista kuvattavaa, sillä se alkaa välittömästi sulaa. Useimmiten mainoskuvissa näkyvä lopputulos onkin yhdistelmä monesta eri kuvasta.

aino_22
aino_24

aino_28

Puhuimme myös siitä miksei mainoskuvia tehdä kokonaan digitaalisesti. Moni asia voidaan toki nykyvälineillä simuloida hyvinkin realistiseksi mutta etenkin ruokien tekstuuri on hankala saada tavoitettua ilman aitoa kuvamateriaalia. Osittain on tietysti käytössä myös näiden yhdistelmiä, joissa osa kuvasta on valokuvaa ja osa esimerkiksi 3D-mallinnusta. Itse ajattelen töissä muutenkin, että tietynlainen kädenjälki tuo yleensä taittoon, valokuvaan tai kuvitukseen ripauksen sitä jotain vaikka loppukäsittely digitaalista onkin.

aino_32

aino_30

aino_34

Sitä jotain oli tässä kuvauspäivässäkin kyllä kasapäin, oli todella hauskaa heittäytyä kuvaamaan ilman varsinaisia työprojektin asettamia aikatauluja, rajoitteita tai raameja. Lisäksi oli hauska päästä kurkistamaan sekä naapurin arkeen ja studioon, että ruokakuvauksen rutiineihin. Kuulimme vadelmien missikisoista ja Aino-jäätelön tiimissä työskentelevästä tyypistä, joka on niin hyvä tekemään jäätelöpalloja, että hän käy tekemässä melkein kaikkien kuvausten pallot.

aino_23

aino_16

aino_19

aino_20

Maha täynnä jäätelöä ja pää täynnä ideoita ja inspiraatiota oli ihana lähteä kotiin. Tai oikeastaan töihin, jonne koukkasin soveltamaan muutamaa aamupäivän aikana saamaani ideaa. Kiitos Aino-jäätelö ja sen ihanat edustajat, Jenni, Katri ja tietysti koko muu iloinen ja innostunut kuvausporukka!

aino_14

aino_12

aino_21

Ainoa miinus, joka minulle päivän aikana valkeni oli se, että toimistollani ei ole pakastinta. Asiaintila lienee korjattava mitä pikimmiten.

aino_05

 

///

Aino-jäätelö