Elokuu on aloitettu vauhdilla. Lomilta palanneilla on monta asiaa sydämellään ja niitä on täällä parhaamme mukaan hoidettu yksi kerrallaan ja välillä yhtä aikaakin. Joku pohti Facebookin yrittäjäryhmässä markkinointinsa näkökulmaa ja täällä meillä se on ehdottomasti ensisijaisesti asiakkaan kuunteleminen. Tai oikeastaan ei edes sen asiakkaan vaan ihmisen.

toimistolla_08

Vaikka graafisesta suunnittelusta valtaosa tehdään istumalihaksilla ja sinnikkyydellä, on tämä mielestäni ehdottomasti palveluammatti. Itse työ saattaa tapahtua koneella mutta toimimme päivittäin erilaisten ihmisten kanssa. Painotalojen, valmistajien, lähettien, somessa lähestyvien kiinnostuneiden tai kommentoineiden, postin työntekijöiden, yhteydenottolomakkeen täyttäneiden, fotarointiapua kysyvien, Kaapelitehtaan henkilökunnan, toimittajien, maahantuojien, valokuvaajien, jälleenmyyjien, yritysten, yhdistysten, yhteyshenkilöiden, asiakkaiden mutta ennen kaikkea ihmisten kanssa.

toimistolla_02 toimistolla_03

Jokainen tuo tänne, sähköpostiin tai puhelinkeskusteluun oman päivänsä, haaveensa, unelmansa, harminsa, kiukkunsa, persoonansa ja äänensä. Osalla ne ovat dramaattisempia kuin toisilla mutta jokainen yritetään kohdata avoimesti. En ole koskaan halunnut tehdä tätä työtä kasvottomana korporaationa (vaikka tänään minulta tiedusteltiinkin miksi nettisivuillamme ei ole minusta naamakuvaa!). Koen ihmisten tapaamisen, kohtaamisen ja etenkin kuuntelemisen erittäin suurena osana toimenkuvaani. En ole terapeutti mutta on täällä toimiston sohvalla itkettykin ja saa itkeä vastakin. Kohtaamisella tarkoitan aitoa läsnäoloa ja ne visuaaliset, töihin liittyvät toiveetkin löytyvät helpommin kun malttaa kuunnella ylipäätään.

toimistolla toimistolla_04

Pyrin aina vastaamaan ystävällisesti, tsemppaamaan kun sellaiselle on tarvetta ja nostamaan yhteishenkeä projektissa kuin projektissa. Toimistomme ovet ovat avoinna niin kamerapulmien kanssa kuin kahvikupillisenkin kaipuussa olevalle aina. Kohtaaminen ja ystävällisyys eivät kuitenkaan tarkoita kynnysmattoilua. Omaa ammattitaitoa pitää arvostaa, se pitää osata hinnoitella ja omien päätösten takana tulee seistä vankoin jaloin. En tee töitä puoli-ilmaiseksi kuten et (toivottavasti) sinäkään enkä katsele ala-arvoista kohtelua kovin kauaa, ainakaan hiljaa. Kuuntelen kuitenkin mielelläni muutakin kuin kommenttisi puolivalmiista taitosta tai logosta koskivat ne sitten kuolinilmoituksia tai masturbaatiota. Esimerkki on elävästä elämästä, molemmista mainituista on puhuttu toimistolla tänään.

toimistolla_03 toimistolla_09

Hyväntuulinen olemus maksaa itsensä äkkiä takaisin. Joskus se saapuu kahvikupillisena, toisina päivinä mantelikekseinä tai yllättävinä suositteluina eteenpäin. Monista asiakkaista on tullut ystäviäni ja toisinpäin ja ne satunnaisetkin kohtaamiset sujuvat smoothimmin kun on itse ystävällinen, hankalista tilanteista puhumattakaan. On myös hyvä muistaa se, että aivan samalla tavalla kuin se asiakas tuo oman elämänsä tänne, näkyy samalla minun elämäni hänelle. Haluanko, että ovella ovat vastassa viime yön valvotut tunnit vai väsymyksestä huolimatta aito hymy? Aika monessa päivässä (ja ihmisessä!) on loppujen lopuksi paljon hyvää, miksi en antaisi sen näkyä. Ehkä se täällä käynyt ihminen tihkuu sitä sitten eteenpäin jollekin toiselle seuraavassa palaverissa.

toimistolla_07 toimistolla_10

En halua jatkossakaan lukittautua norsunluutorniin vaan tavata ja kohdata sinut. Tapahtui se sitten tapahtumissa tai täällä toimistolla. Sillä yksi tärkeimmistä vuodenajoistani on juuri alkamassa. Se, jossa saan tavata ihmisiä sydämeni kyllyydestä myyntipöydän takaa ja aivan kuten toimistollakin, siellä puhutaan paljon muustakin kuin töistä ja siksi se onkin niin ihanaa. Tule tekemään minun päivästäni parempi ja bongaa meidät mm. Design Marketilta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ja ennenkuin laitat sen seuraavan viestin, kenelle se sitten ikinä meneekään, kuuntele mitä vastaanottaja sinun mielestäsi kaipaa ja lisää se viestiisi. On se sitten kannustusta, tsemppausta, kauniita sanoja tai pieni kohteliaisuus. Niillä sanoilla saattaa olla uskomaton vaikutus.