Voiko printtilehti olla koskaan ajankohtainen? Kuinka vallataan sosiaalinen media jos toimituskunnasta kolme viidestä ei käytä sitä lainkaan. Ja miten tähän kaikkeen liittyvät suruviestit, Hesari sekä ministerin kengät?

Esitys-lehden tämän vuoden kolmannen numeron aiheena on ajankohtaisuus. Aihe on, kiinnostavaa kyllä, ajankohtainen, sillä sosiaalinen media tuonut myös lehtimaailmaan ison murroksen. Voiko printti kilpailla reaaliaikaisen somettamisen kanssa ja pitääkö sen edes tehdä niin? Mikä ylipäätään on ajankohtaista ja miksi?

esitys_aamupalaverimaanantai_29

Pienlehtemme toimituskunta päätti ottaa tästä selvää ja olla ajankohtainen myös omissa toimintatavoissaan. Kolmosnumeron prosessia voit seurata parasta aikaa useissa sosiaalisen median kanavissa, sillä tavoistaan poiketen toimituksemme päätti ottaa samalla myös somen haltuun. Se ei kuitenkaan käynyt ihan käden käänteessä, tämän kentän ollessa esitystaiteen konkareista osalle aika vieras.

kengatonhirveenmerkittavat

Koko idea ajankohtaisnumeroon syntyi hieman ehkä huumorilla höystetystä heitosta, jossa lehteämme kritisoitiin sen ajankohtaisuuden puutteesta. Yksi palavereissa ilmaan heitetyistä tavoitteista olikin peitota Hesari juttujen julkaisuaikataulussa. Eilen siihen ei ihan vielä ylletty, sillä kuten sanottu, somettamisemme tekniikka on hieman natiivikäyttäjää mutkikkaampi ja viimeisiin harjoituksiin kiirinyt suruviesti tavoitti meidän kanavissamme ihmiset vasta muutamaa tuntia Hesaria myöhemmin.

esitys_aamupalaverimaanantai_22

Viikko on kuitenkin tähän mennessä ollut erittäin mielenkiintoinen ja antoisa. Reaaliaikaisempi ote on antanut toimittajillemme uutta näkökulmaa ja me olemme saaneet toisaalta toimistollemme aivan uutta vipinää sen toimiessa koko prosessin tukikohtana. Ajankohtaisuutta on ehditty jo muutamassa päivässä pohtia monelta suunnalta, päätoimittajamme tekee aiheesta aamuvideoita, eräs toimittajistamme puolestaan aloitti alkuräjähdyksestä ja toinen uppoutuu immersioesityksiin.

esitys_aamupalaverimaanantai_14

Teatterireportterimme skuupit ovat olleet lyhyitä mutta sitäkin ytimekkäämpiä lainauksia haastatteluista, joissa on käsitelty mm. ministerin korkokenkien antamaa sulavuutta, näyttämömestarin logistista viidakkoa sekä näyttelijä Kari Ketosen tukkaa. Karin Paciuksen kommentti “Tässä ollaan asian äärellä” sopii kuvaamaan myös koko haastattelukokonaisuuden sisältöä.

nayttelenvaistolla esitys_aamupalaverimaanantai_06

Oman korteni kannan kekoon työstämällä myös taittoa ja visuaalista suunnittelua sitä mukaa kun materiaalia kertyy. Se ei ehkä muihin verrattuna varsinaisesti poikkea kovin paljon tavallisesta toimenkuvastani, jossa sisältö usein elää matkan varrella ja somekin on suurimmassa osassa kuvioita tiiviisti mukana. Aloitin kuitenkin aiheen mukaisesti myös visuaalisen suunnittelun vasta ensimmäisessä palaverissamme maanantaina luomalla Esitys-lehden nettisivuille tabloid-lehdistöön viittaavan ilmeen, joka jatkuu myös painetussa lehdessä muodossa tai toisessa.

esitys_aamupalaverimaanantai_04 esitys_aamupalaverimaanantai_31

Kiinnostavaa onkin nähdä mitkä osat tästä kaikesta lopulta päätyvät sinne painettuun ja miksi. Muuttuuko sen suunniteltu sisältö matkan varrella somessa julkaistujen myötä. Ainakin itse ehdotin tänään, että toisimme ainakin osan reportterimme herkullisimmista nostoista jossain muodossa mukaan printtilehteenkin. Pohdimme myös oikoluvun tarpeellisuutta. Se on tässä lehdessä tehty aina hyvin pieteetillä mutta onko sillä merkitystä kolmen rivin somekoukussa? Onko se tärkeämpää kuin reaaliaikaisuus?

esitys_aamupalaverimaanantai_07Tämä postaus on kirjoitettu vain hetki sitten mutta kuvat ovat maanantailta. Käsittelen postauksessa menossa olevaa eli sikäli ajankohtaista prosessia mutta olenko minä ajankohtainen kirjoittaessani tätä? Entä onko tämä postaukseni sitä lainkaan? Kaatuko illuusioni ajankohtaisuudesta männä päivien kuviin vai pakolliseen viiveeseen, joka tekstin kirjoittamisesta koneelle tulee? Kumpi on ajankohtaisempaa, tämä nyt kirjoittamani postaus vai äsken julkaisemani postaukset Esitys-lehden Facbook-sivulla, joissa reportterimme haastattelee ihmisiä ensi-illassa paikan päällä juuri nyt. Haluanko ylipäätään olla ajankohtainen?

esitys_aamupalaverimaanantai_23

Oikeastaan koko ajankohtaisuus on yksi suuri kysymysmerkki. Kuin liukas saippua, jota voi kuvailla eri suunnista mutta josta ei oikein saa kuitenkaan kiinni. Mitä ajankohtaisuus sinulle merkitsee?

//

Esitys-lehti

Esitys-lehti Facebookissa

Esitys-lehden ajankohtaisuusaiheet Todellisuuden Tutkimuskeskuksen Instagramissa

Allekirjoittaneen Instagram

 

*Kuvissa näkyvät juomat saatu, kiitos Raikastamolle palaveriemme nesteytyksestä huolehtimisesta