Mitä ruokaa on varmaan sinullekin tuttu kysymys. Valintaan vaikuttavat niin mieltymykset kuin budjettikin. Lisäksi ruokalistan suunnittelua sanelevat tietyt ruuhkavuosien reunaehdot eli väsymys, kiire ja paine syödä ja etenkin syöttää lasta terveellisesti ja monipuolisesti.

Ei meillä nyt mikään kovin katastrofaalinen ruokalista ole. Ihan tavallista kotiruokaa kokkaillaan ja ranskalaisia sillä listalla on vain satunnaisesti. En ole mikään yli-ihminen, joten eineksiäkin hyödynnetään. Valtaosa arkiruoasta koostuu simppeleistä raaka-aineista, nopeasti valmistuvista ruokalajeista ja sellaisista määristä, että niitä voi ottaa myös töihin evääksi.

mitaruokaa_02

Suurin haaste meillä onkin variaatioiden puute. Minä ja mies kokkaamme viikosta toiseen niitä samoja settejä. Ehkä siksi ettei tarvitse niin ajatella ja osaksi myös siksi, että niiden maistuvuusaste on myös taattu ellei laita liikaa pippuria kuten tein tällä viikolla kasvissosekeiton kanssa. Perusasiat normaalista ruokavaliosta ovat ihan hallussa, itse kaipaisin siis lähinnä vaihtelua sinne lautaselle. Lapselta kysyttäessä kun toiveet pysyvät ihan yhtä samoina kuin ne toteutettavatkin ruokalajit.

Toinen mielessä pyörinyt asia on lapsen ottaminen enemmän mukaan siihen kokkailupuoleenkin. Tähän mennessä tyttäreni on osallistunut lähinnä leivontaan ja laittamieni ruokien kommentointiin. Onneksi edellämainittujen lisäksi myös niiden syömiseen, pääosin ihan hyvällä ruokahalulla. Ratkaisu molempiin haasteisiin löytyikin yllättävän läheltä. Silmiini osui nimittäin satunnainen somepäivitys Töölön ala-asteen 2B-luokan tekemästä Mitä ruokaa? Luokallinen lempireseptejä -kirjasta. Hieman myöhemmin samana päivänä kirja tuli kuin tilauksesta vastaan Relove-putiikissa.

mitaruokaa_03

Hurmaavan simppeli kirja koostuu lasten ja vanhempien kokoamista resepteistä, joissa ei turhia kikkailla mutta jotka sisältävät kuitenkin tuoreita vaihtoehtoja. Mukana on ohjeita niin sushiin kuin porkkanakeittoonkin ja kepeä lasten tekemä kuvitus inspiroi jo itsessään. Ohjeet ovat selkeitä ja niiden taustalla on ajatus siitä, että ala-asteikäinen osaa valmistaa niitä hyvin pitkälti itse. Ajattelin esitellä kirjan nimenomaan lapselle ja pyytää häntä valitsemaan resepteistä mieluisimmat vaikka meillä hommaan tarvitaankin vielä vähän enemmän aikuisen apua. Ja on siellä muuten mukana ne ranskalaisetkin bataattiversiona, saa nähdä osuuko valinta niihin.

mitaruokaa

Mitä Ruokaa -kirja on ihana esimerkki myös siitä miten oppimista tuetaan kokonaisvaltaisesti. Oppilaat ovat osallistuneet kirjan tekoon kaikin mahdollisin tavoin tekstatuista otsikoista alkaen ja kirjasta saatava tuotto menee luokan hyväksi. Itse tuen mielihyvin tällaista projektia. Eikä haittaa ollenkaan jos sen sivutuotteena meilläkin syödään tästä lähin enemmän lapsen kanssa yhdessä tehtyä ruokaa.

Ihastuitko sinäkin? Lisätietoja kirjasta saat laittamalla viestin osoitteeseen mitaruokaa@gmail.com.

//

Mitä ruokaa? -kirja Facebookissa