Elämme erilaisten kalenterien kulta-aikaa ja oman elämän projektijohtaminen on päivän sana. Bullet journal on kalenteri, josta teet itse juuri sellaisen kuin haluat. Bullet journal eli bujo perustuu muutamalle helpolle ja olennaiselle säännölle ja toimintamallille, joita noudattamalla se taipuu juuri sellaiseksi kuin sinä haluat. Tässä postauksessa puhutaan sekä niistä että siitä miten niitä rikotaan.

Hauskinta ja itseasiassa olennaisinta bujossa on nimittäin niiden sääntöjen rikkominen. Koko homman kantavana ideana on tehdä ihan oikeasti kalenteri, joka toimii täsmälleen niihin tarpeisiin mitä sinulla on. Siellä ei esimerkiksi ole turhia sivuja, joilla et tee mitään tai liian pieniä laatikoita, joihin et mahdu kirjoittamaan. Tai jos on niin ensi viikolla ongelma on jo korjattu. Kohta huomaat miten.

Bullet journalin teko

Bullet journalia rakennat sinä ja se tarkoittaa myös sitä, että sinä päätät mitä siellä on. Alkuun pääsee helpoiten noudattamalla paria bujoilun perusperiaatetta mutta sen jälkeen on kliseisesti vain taivas rajan sen suhteen mitä sinne bujoon syntyy tai on syntymättä. No mitkä ne säännöt sitten ovat, joita pitäisi lopulta rikkoa?

  1. Ensimmäinen on se, että etene aina isoimmasta pienempään. Vuodesta kuukausiin ja kuukausista viikkoihin ja viikoista päiviin. Voit ajatella koko vihkoa oikeastaan isona suppilona, joka pienenee ja tarkentuu koko ajan. Ensin haalitaan isot linjat ja sitten mennään kohti pienempiä yksityiskohtia.
  2. Toinen on toisto. Kun teet itsellesi ensin vuosiaukeaman (eli Future login, kuten tätä kutsutaan), sitten kuukausiaukeaman, sitten viikkoaukeaman ja sinne yksittäisiä viikonpäiviä, huomaat hyvin nopeasti, että kirjoitat monia asioita moneen kertaan. Se on paitsi ihan ok, myös koko homman juju. Ei ole sattumaa, että joudut viikosta toiseen kirjoittamaan sen saman ärsyttävän ”soita Sallalle” -homman to do -listallesi. Jossain vaiheessa nimittäin se kerrasta toiseen kirjoittaminen käy tympimään, jonka jälkeen on kaksi vaihtoehtoa. Joko todella soitat Sallalle tai toteat, että sinulla ei ole aikomustakaan tehdä niin, jolloin koko homma poistuu listaltasi joka tapauksessa.

Siinäpä ne. Kuulostaako kryptiseltä? Millaiseen vihkoon näitä nyt sitten toistellaan? Mistä aloitan bullet journalin? Otetaanpa muutama konkreettinen esimerkki ja pari vinkkiä lisää.

Miten aloitan bullet journalin?

Bullet journalin saat melkein mistä vihkosta tahansa. Hifistelijä valkkaa pistesivuisen ja kohkaa viikon netissä siitä pitääkö paperin olla kellertävää vai ei mutta alkuun pääset kyllä vaikka ruutuviholla. (Minun mielestäni paperin ei kuulu olla kellertävää, olin vähemmistössä mielipiteeni kanssa.) Vihkoa on ihan sallittua myös vaihtaa kesken kaiken jos tulee parempi, kauniimpi, kalliimpi tai hienompi vastaan. Ei tarvitse hampaat irvessä sinnitellä vuodenvaihteeseen asti samalla pumaskalla, vaikka tämän vuoden osalta sinnittelyä ei olekaan kuin reilu pari kuukautta jäljellä.

Oikeastaan aloittamiseen pätee ihan sama homma. Lakkaa lukemasta ohjeita siitä, kuinka tämäkin elämää mullistava taika pitää aloittaa tammikuun ensimmäinen maanantaina tai mörökölli sinut vie. Höpönlöpön, voit aloittaa vaikka tänään. Oikeastaan voi olla helpompaa aloittaa, jos ei laita niin korkeaa rimaa heti alkuun, kuten minä tein. Se nimittäin johtaa useimmiten siihen, että sinne vihkoon ei lopulta ilmesty mitään, koska et raaski/uskalla/kehtaa ja mitä näitä tekosyitä nyt on.

Osta siis vihko ja aloita heti. Yksi bullet journalin hienouksista piilee nimittäin siinä, että mokaaminen ei haittaa vaan aina voi aloittaa uudestaan, vaihtaa suuntaa, tyylilajia ja oikeastaan mitä tahansa muutakin. Muistatko vielä kun sanoin, että sinä päätät?

Mikä on index ja mihin sitä tarvitaan?

Bullet journalin tärkein aukeama on sen sisällysluettelo, index. Se erottaa bujon kaikista niistä muista lippulappusista ja kolmen ja puolen sivun verran täytetyistä epämääräisistä vihkosista, Evernote-merkinnöistä, joissa ei ole päätä eikä häntää ja kirjahyllyyn unohtuneista kiitollisuuspäiväkirjoista. Sen sisällysluettelon avulla sinä nimittäin tiedät missä kohtaa bujoasi sijaitsee mitäkin. Kuulostaa aika simppeliltä, eikö? Siinä sen hienous piileekin.

Oikeasti bujon käyttäminen on ihan hemmetin simppeliä ja nerokasta juuri siksi, että se on niin simppeliä. Yksinkertaisimmillaan sinä kirjoitat (tai piirrät!) sinne ihan mitä haluat ja merkkaat vaan indexiin, että mitä se on ja miltä sivulta se löytyy. Siis vaikka että Lokakuun Halloween-kutsujen ostoslista s. 38. Se kalenteriosuus tehdään sinne ihan samalla tavalla kuin kauppalistakin. Eli otetaan seuraava vapaa aukeama, tehdään sille vaikkapa lokakuun kuukausinäkymä ja kirjoitetaan indexiin, että lokakuun kuukausinäkymä s. 39-40. Siis jos oletetaan, että se kauppalista oli ennen niitä.

Perinteinen kalenteri perustuu sille, että joku on päättänyt puolestasi, että sinähän et tänne väliin tunge mitään mikä ei sinne kuulu. Kiltisti vaan etenet viikosta toiseen ja jos tulee jotain muistiinkirjoitettavaa mieleen niin selaat sit tänne taakse, missä on erikseen näitä Notes-sivuja. Ja kun tarvitset niitä muistiinpanoja niin et a) muista mistä ne löytyy b) muista mihin ne liittyivät.

Bujossa sinä teet mitä huvittaa ja sitten vain kirjaat sen indexiin. Vuosi 2017 -aukeama eli se future log. Lokakuu-aukeama, viikko 42 -aukeama, lokakuun to do -lista -aukeama, marraskuun tavoitteet -aukeama, erilaisia yksisarvisia -aukeama ja niin edelleen. Indexiin vaan. Isommasta pienempään etenet listaamalla asioita ensin tulevaisuuslokiin melko suurin linjoin, sitten listaamalla ne samat asiat ja tarkentamalla niitä lokakuun aukeamalle lokakuun osalta. Sitten siirrät lokakuun aukeamalta viikkoa 42 koskevat asiat viikon 42 aukeamalle ja kohdistat ne vielä per päivä ja avot.

Bullet journalin merkinnät eli avaimet (engl. key)

Bullet journalistakin saa toki itselleen vatsahaavan jos haluaa. Voi pohtia, että millaisin merkein sinne nyt niitä tapaamisia ja taskeja laitetaan ja onko yliviivaaminen varattu ainoastaan peruuntuneelle tehtävälle vai voiko sitä käyttää myös tehdylle taskille. Ja että pitäisikö ostaa Nuuna vai joku kirjanyhdistelmä, josta ei edes tiedä mikä se on saati mistä sitä saa. Niin ja se paperin sävy tietysti myös.

Listaamiseen liittyvillä merkeillä on bujossa paikkansa, englanniksi ne kulkevat nimellä key ja niitä pidetään bujoilun kulmakivenä. Tästä olen ihan samaa mieltä mutta käytäntö osoitti, että niidenkin kanssa voi edetä sillä itselle sopivalla tavalla. Esimerkkejä on netti pullollaan, palataan yleisimpiin niistä ihan kohta ja siihen, että miksi en itse noudata sitä perinteistä kaavaa tässä(kään).

Minä olen tosi helposti juuri tuollainen edellämainittu vatsahaavatyyppi. Aloitan jotain uutta ja ajattelen, että nyt tehdään joko täysillä tai ei tehdä ollenkaan. On hommia, joissa tällä asenteella pääsee pitkälle (esim. päätyöni) mutta bujoiluun se ei sopinut. Niinpä annoin itselleni poikkeuksellisesti luvan kokeilla vähän kevyemmin. Ostettuani kolmannen bujoni uskalsin vihdoin tehdä niin. Kaksi ensimmäistä menivät perfektionismista pois harjoitteluun ja siksi haluan kertoa tästä sullekin. Ne kaksi myös lojuvat työpöydälläni ja niistä on täytetty vain murto-osa sivuista.

Päätin karsia bujoilusta kaiken ylimääräisen, joka vie huomioni pois itse asiasta eli siitä oman elämäni projektijohtamisesta. En ostanut tarroja enkä washiteippejä, jätin värikkäät tussit lapsen kynäpurkkiin (no okei, ne olisivat ehkä jääneet sinne muutenkin) ja keskityin vain olennaiseen. Vuosi, kuukausi, viikko, päivät ja sitten ne bujolle ominaiset listat, joista se on saanut nimensäkin.

Bullet journal -nimi tulee nimittäin siitä, kun listaa erilaisia taskeja eli tehtäviä pistelistaksi eli bullet-listaksi. (Knoppitietona tähän väliin, että kyseisen listan pallojen virallinen suomenkielinen nimi on luetelmapallo.) Kun tehtävä on tehty, sen luetelmapallo eli bullet ruksitaan. Jos tehtävää ei ole tehty vaan joudut kirjoittamaan sen maanantaillekin (ha!), sen bulletin päälle tehdään pieni nuoli tai väkänen, joka kertoo, että tehtävä on siirretty. Itse kokeilin tätä taktiikkaa noin kaksi viikkoa ja totesin, että minulla menee hermot kun en nopealla silmäyksellä erota mikä tehtävistä on raksittu ja mikä siirretty. Niinpä aloin välittömästi rikkoa sääntöä numero jotain ja vetää yli kaikki tehdyt taskit ja jatkoin bujoiluani piirun verran onnellisempana.

Minulta minulle eli miksi mokaaminen ei haittaa

Toinen tenkkapoo iski kuitenkin niin kutsutulla maailmanlopun viikolla, jolloin en ehtinyt tehdä edes kaikkia töitäni saati piirrellä johonkin bujoon. Yksi viikko jäi tekemättä ja se tykytti huonona omatuntonta takaraivossa koko viikon, sitten toinen. Lopulta minua v*tutti niin paljon koko homma ettei tehnyt mieli avata edes koko bujoa. Olkoon.

Yksi suurimmista oivalluksista oli se kun palasin bujoni pariin takaisin. Annoin väliin jääneiden viikkojen olla ja aloitin ihan pokkana suoraan siitä kohtaa, missä olin menossa. Vaikka ei ollut edes maanantai. Ja tästä koko hommassa oikeasti on kyse. Ei metallisten klipsien kuvaamisesta (ei sillä, ne ovat ihan älyttömän hienoja minustakin!), maanantaisin aloittamisesta eikä oikeanlaisista tarroista vaan tästä. Siitä, että minä todellakin voin päättää mitä bujossani tapahtuu, koska teen sitä minulle. Minulta jäi pari viikkoa (muutenkin) vähän väliin ja sillä selvä. Nyt ollaan kuitenkin tässä viikossa, joten suunnataanpa katse siihen.

Ihan samalla tavalla sinä voit tehdä bujoosi mitä tahansa, mikä sillä hetkellä tuntuu tärkeältä. Siellä voi olla välissä päiväkirjamerkintöjä, luonnoksia, niitä kauppalistoja, tarot-korttiselityksiä, tavoitteita, unelmia, muistilistoja, mitä vain. Merkkaat vaan sinne indexiin, että mitä sillä aukeamalla on ja jatkat seuraavalta. Lokakuun parhaat ideat s. 48.

Minä en ole edelleenkään tuonut bujooni sen kummemmin mitään koristeita. Ronskit roiskeet ja siveltimellä maalatut kuukaudet tuovat vähän eloa minimalistiseen menoon mutta siihen se melkein jääkin. Koristella saa toki sydämensä kyllyydestä, jos tuntuu siltä. Itse teen viimeisteltyjä kuvia päivät pitkät, joten tilausta oli enemmän sille ei niin viimeistellylle jäljelle, pilkunviilauksen lopettamiselle ja niiden asioiden järjestelylle ensimmäistä kertaa niin, että ne todella pysyvät järjestyksessä.

Jos kaipaat hifistelyvinkkejä koristeluun, niin tämä on väärä foorumi. Niitä kannattaa metsästää jostain toisaalta. Sen sijaan toivon, että sain herätettyä sinussa kipinän kokeilla ja madallettua kynnystä mokata. Hanki siis vatsahaava jostain muualta ja kokeile miltä sinun bujosi alkaa näyttää. Omaani voi kurkistella paitsi tässä postauksessa, myös aika ajoin instan puolella.

Ihan superhyvä aloituspaikka niin bujoiluun kuin muuhunkin kalenteriharrastukseen on Kalenterimania, jolla on tosi kattavat sivut ja hyvä meininki. Sieltä löytyy muuten niitä tuunaus- ja koristeluvinkkejäkin huomattavasti enemmän kuin täältä.

//

Itse suunnittelemani liukuvärisivuiset, liukuväripisteillä varustetut Aura notebook bullet journal -vihkot löydät Ainoasta täältä.

7 thoughts on “ Mikä on bullet journal ja miten (tai mihin) sitä käytetään? ”

    1. Ihana kuulla, että teksti antoi vinkkejä. Tuo oman näköisyys on kyllä jännä juttu, sitä jotenkin helposti ajattelee, että bujon pitää olla tietynlainen ja mulla meni tosi kauan ennenkuin sain jotenkin itselleni selväksi, että se on mun bujo ja se saa olla mun näköinen. :)

      Kirjoittelin itseasiassa Kalenterimaniaan hiljattain tästä aiheesta, kannattaa käydä vilkaisemassa jos et ole jo lukenut:

      http://www.kalenterimania.com/2018/03/ensimmainen-saanto-on-etta-saantoja-ei-ole/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *