Tämä tietyissä piireissä jo läpikohkattu metodi tarttui tutkaani vasta melko hiljattain eli alkuvuodesta. Kokeilin silloin hetken aikaa, tein kaiken oikeastaan vähän väärin ja ei kovin yllättävästi jätin homman myös enemmän tai vähemmän kesken. Nyt ajattelin kokeilla uudelleen ja keskittyä hieman enemmän myös yksityiskohtiin, joita on huimat kolme.

Aamusivut eli The morning pages on Julia Cameronin kirjasta The Artist’s Way* peräisin oleva harjoite, jonka tarkoituksena on avartaa omia näkemyksiä, aivodumpata päässä pyörivät sekalaiset ajatukset pois tärkeiden tieltä ja parhaimmillaan ilmeisesti mullistaa koko elämä ja pelastaa koko maailma.

Idea on ärsyttävän yksinkertainen ja ehkä juuri siksi niin kiinnostava. Kirjoita joka aamu kolme sivua tekstiä. Piste.

Kyllä, siinä se.

Jotta homma ei olisi liian yksinkertaista, sivujen tulee olla melko suuria (Cameron suosittelee letter-kokoista tai suurempaa vihkoa, omani on B5), sivut kirjoitetaan käsin ja sitten se tärkein, ne todella tehdään joka päivä. Silloinkin kun vituttaa, on krapula tai tulee kiire. J o k a  p ä i v ä .

Mutta siinä se todellakin on.

Kolmen sivun elämänmullistavan taian perimmäinen tarkoitus on opetella pois sisäisestä kritiikistä ja pidäkkeistä eli kirjoittaa mitä tahansa, kunhan sitä tulee kolme sivua. Esimerkkeinä kirjassa on mainittu vaikkapa sen kirjoittaminen, miten typerältä tuntuu kirjoittaa näitä kolmea sivua aamuisin.

Tämä joka-aamuinen sensuroimaton tekstivirta on yksi osa Cameronin mutkikkaampaa 12 viikon kokonaisuutta, jonka avulla etsitään (kadonnutta tai muuten vaan) luovuutta. Itse en pysty tällä hetkellä sitoutumaan kovin kompleksisiin kuvioihin jo olemassa olevien lisäksi mutta aamusivut kaikessa yksinkertaisuudessaan ovat kiehtoneet jo jonkin aikaa. Ne toimivat monen mielestä irrallaankin koko kirjan ohjelmasta, joten päätin antaa niille aikaa.

Uskon, että varsinaiset vaikutukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä, joten näin (toisen yrityksen) ensimmäisen päivän jälkeen en ole vielä hullua hurskaampi. Nyt minulla on kuitenkin jotain, mitä haluan tavoitella ja ensimmäiset oikein tehdyt kolme sivua kirjoitettu.

Lisäksi minulla on monta tuntia normaalia aikaisemmin alkanut päivä, huomattavasti seesteisempi olo, koska sain olla aamulla yksin ja rauhassa kahveineni sekä aivan mielettömän kaunis vihko (tämä on loistava syy hankkia sellainen!).

Vaikka Cameron itsekin sanoo, että aamusivuja ei voi kirjoittaa tai tehdä väärin, suosittelen kuitenkin tekemään ne ainakin suunnilleen ohjeiden mukaan. Ensinnäkin siksi, että niitä ohjeita on vain kolme ja toisekseen siksi, että ainakaan omat koneella kirjoitetut, huomattavasti lyhyemmät ja satunnaisesti välillä rustatut aamu (ja aamupäivä-, iltapäivä-, ilta- ja yösivut) eivät saaneet oikeastaan aikaan mitään muuta kuin harmitusta sössitystä hommasta.

Eli käsin, riittävän suuria ja kolme joka aamu. Käsin kirjoittamisen ideana on itseasiassa nimenomaan hidastaa sitä kirjoittamista, jotta ajatukset ehtivät mukaan. Ja tokihan käsin tekemisellä on paljon muitakin etuja näin digiähkymaailmassa. Ainakin jotain tulee kerrankin tehtyä niin jos ei muuta.

Ja hei, sivuja ei ole siis tarkoitus lukea. Ei muiden mutta ei myöskään sinun, ainakaan ensimmäisinä kuukausina. Itseasiassa tämä jos mikä on tärkeää, sillä jos on pienikin mahdollisuus, että koet jonkun sniikkaavan vihkollesi, et kirjoita enää sensuroimatta. Eli vihko visusti piiloon päivän muina aikoina. Myös itseltäsi.

Nyt sitten vaan odotellaan, että se elämä mullistuu.

Onko täällä jo joku aamusivuguru linjoilla?

 

*affiliate-linkki, jos nappaat kirjan tämän linkin kautta, muutama sentti kilahtaa minunkin tilille

One thought on “ Aamusivut ”

  1. Tein viime vuonna aamusivuja useamman kuukauden ajan. Into lopahti, kun en saanut herättyä syksyn tullen aamuisin tarpeeksi aikaisin, ja silloin tuntui ettei käteen jäänyt paljoakaan. Vaivihkaa aamusivuvihon sivuille kuitenkin ilmestyi liuta toiveita ja ongelmia, joita en itselleni ollut kehdannut myöntää.

    Tämän vuoden puolella elämä on mennyt hyvällä tavalla päälaelleen – pitkä mutta onneton parisuhde päättyi, tein ensimmäisen sooloreissuni ja kun se meni hyvin, lähdin kuukaudeksi ulkomaille vapaaehtoistöihin. Haaveilen mm. lapsesta, vaikka olin väittänyt pitkään itselleni toista.

    Koen, että kaikki nämä muutokset ovat pohjimmiltaan lähteneet aamusivuista :)

    Tsemppiä ja pitkäjännitteisyyttä sivuillesi! :) Pitäisi itsekin aloittaa jossain vaiheessa uusi aamusivukuuri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *