Iskeekö sinuunkin välillä silkka raivoisa muutoksenhalu? Vahva tunne siitä, että jotain pitäisi nyt elämässä kertakaikkiaan muuttaa, eikä tiedä että pitäisikö vaihtaa olohuoneen järjestystä, leikata tukka vai hakea töitä ulkomailta. Tai että pitäisikö vaihtoon pistää vaatekaappi, mies vai molemmat. Mielensisäiset maansiirtokoneet hyristelevät jo moottoreitaan.

Kyse ei ole siitä, että jokin olisi oikeasti pielessä. Pidän töistäni, miehessä ei ole mitään vikaa eikä vaatekaapissakaan. Muutoshalu lähtee aivan toisesta päästä, sen kourissa etsii epätoivoisesti haukankatseella muutoskohteita mistä tahansa eikä sen alkulähde ole niinkään jokin alunperin korjaamista vaativa asia. Se vain tulee.

teosto_06

Omalla kohdallani kyse saattaa olla myös siitä, että äkillisen kriisittömän ajanjakson aikana tunnen itseni hetkellisesti turhaksi. Tasainen elo on varsin suotavaa mutta kun painellut katastrofista katastrofiin niin pitkään, alkaa siihen tottua ja tasainen, toimiva arki tuntuu pienenä kolotuksena ja kaipuuna johonkin. Olen tarpeeton kun maailma ei kaadukaan niskaan joka sekunti.

teosto_05

Viisas ystäväni muistutti myös, että on luonnollista haluta edetä ja pyrkiä jotain uutta kohti. Sen halun tai tarpeen takiahan asioita saavutetaan. Jotenkin muutoksenkaipuun iskiessä sitä ajattelee, että kaikki uusiksi, heti pois, aivan kuin suurten asioiden vaihtaminen muuttaisi sitä oloa sisällä. Tietysti ajoittain muutos on hyväksi, se todellakin vie eteenpäin, parantaa elämänlaatua ja antaa uutta näkökulmaa. Niin työelämään kuin olohuoneeseenkin.

teosto_04

Minulla on kuitenkin selkeästi kaksi erilaista pyrkimystä uuteen. Tuo ystäväni mainitsema, eteenpäinvievä, jota kutsun useimmiten mieluummin inspiraatioksi, flowksi tai joksikin muuksi kuin muutoksenhaluksi. Se on se draivi, jonka avulla uusitaan omien nettisivustojen ulkoasut ja suunnitellaan asiakkaillekin jotain tuoretta.

teosto_03

Se toinen muutoshalu on tuo alussa mainittu epämääräisen kohdistumaton tarve muuttaa mitä tahansa, jotta jokin sisäinen epätasapaino korjaantuisi. Se ilmaantuu aika usein kerran kuussa ja nyt on ilmeisesti taas se aika. Katselin nimittäin eilen sekä keittiön välitilan laattoja kriittisesti että työpaikkoja Tanskasta.

teosto_02

Sitten totesin, että ehkä minä nyt vain värjään hiukseni ja ostan uuden paidan.

Mylläävätkö sinunkin mielessäsi maansiirtokoneet? Mitä ajattelit muuttaa?