En tiedä aloittaisinko sympaattisesta suunnittelijasta, IKEAn tulevasta tajunnanräjäyttävästä uutuusmallistosta, kakkukesteistä vai katalogista. Viime päiviin on tiivistynyt aivan huikea määrä inspiraatiota ja valtaosa siitä menee kyllä tällä kertaa noiden mainittujen asioiden piikkiin.

Voiko olla ihastumatta suunnittelijaan, joka laittaa valtavan kulhon reunaan yksityiskohdaksi kopion nenärenkaastaan? No ei voi. Martin Bergström on ruotsalainen suunnittelija ja ainakin minulle ennen IKEAn tämänviikkoista pressitilaisuutta vielä tuntematon tuttavuus. Ihastelin tietämättäni hänen kädenjälkeään tosin jo hieman aiemmin kun IKEAn valikoimiin tulivat KALVIA-kaapinovet vesivärimaalausta muistuttavine kuvioineen. (Olen tosin edelleen hieman katkera siitä, että näitä ei saa Bestå-kaappeihin.)

PH136491PH135598

Kauniiden kaapinovien lisäksi Martin on mestaroinut kokonaisen uutuusmalliston, jonka tummanpuhuva herkkyys puhutteli minua heti. Instagramin puolella ehtikin joku jo kommentoida, että oli ajatellut minua heti malliston nähtyään. Eikä suotta, maalaukselliset mustavalkoisen graafiset kuviot ovat levittäytyneet niin tekstiileihin kuin paperituotteisiinkin ja niiden rinnalle on tuotu epätäydellisyydessään hurmaavia piensisustustuotteita. SVÄRTAN on kirkkaasti hienointa, mitä olen hetkeen nähnyt ja se tulee myyntiin 9. syyskuuta.

PH135596 PH135856

Mielenkiintoinen on myös malliston syntyprosessi. Se on toteutettu yhdessä Intian New Delhin National Institute of Fashion -muotoilukoulun opiskelijoiden kanssa ja sen juuret ovat syvällä Intian arkkitehtuurissa ja tekstuureissa. Martin sanoikin pressitilaisuuden puheenvuorossaan, että usein ajattelemme Intiaa värikkäänä kaaoksena ja kullan kimalluksena vaikka siellä on paljon muutakin. En ole koskaan käynyt Intiassa ja myönnän, että minunkin mielikuvani oli kyllä enemmän kallellaan kirkkaisiin väreihin kuin tummanpuhuviin tekstuureihin.

PH131972 PH132036 PH135610

Tekstuurit tuntuvat ylipäätään olevan tämän suunnittelijan tavaramerkki. Ei nimittäin riitä, että hän on toteuttanut tämän mielettömän malliston (ja ne kaapinovet!) IKEAlle. Kun kahlaa kundin kotisivuja, löytyy valtavasti muutakin sielua kutkuttavaa. Valo, varjo ja maalaukselliset kuviot kietoutuvat yhteen todella persoonallisella tavalla. Suosittelen aamukahvin kanssa inspiraatioksi päivään, Martinin sivut löydät täältä.

PH135605ikeakuvasto

Aamukahvin kanssa sopii myös aivan tuota pikaa postiluukusta kolahtava IKEA-kuvasto. SVÄRTAN-malliston lisäksi syksyyn on luvassa paljon muutakin mielenkiintoista. Minua kutkuttavat etenkin monet synkeämmän sävyiset uutuudet, joita tänä syksynä on luvassa yllättävän paljon. Ja ne kakkukestit, ne liittyivät siihen, että keltasininen konserni tämän ikonisen kuvaston takana on ollut Suomessa jo 20 vuotta. Sitä sietääkin juhlistaa kakulla jos toisellakin. Aika huikeaa.

ikeakuvasto_02

//

IKEA

Martin Bergström

 

Kahvikuppikuvia lukuunottamatta kaikki kuvat: IKEA