Vietin tänään pitkän tovin valokuvaten makuuhuonettamme. Erityisesti sitä yhtä kohtaa, johon olin eilen ripustanut kuvan puolukasta. Puolukka päätyi seinälleni kahdesta syystä. Sen takia, että se on hieno ja sen takia, että se on suomalainen. Jälkimmäinen kuulostaa paljon yksinkertaisemmalta kuin onkaan ja on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan.

floraoffinland_03

Kotimaisuus koetaan tärkeäksi ja suomalaisia tuotteita arvostetaan. Valtaosa vastaa kysyttäessä kiinnittävänsä huomiota tomaattien alkuperään ja vastustavansa pellavapyyhetehtaan lapsityövoiman käyttöä. Kun se ostopäätös on siinä nenän edessä, tulee kuitenkin usein kallistuttua sen vähemmän kalliin vaihtoehdon puoleen.

floraoffinland_06

Myönnän etten itsekään ole mikään pulmunen. Ostin tänään Starbucks-kahvia ja eilen H&M:n vaatteita. Pyrin kuitenkin muistamaan, että se kotimaiselta toimijalta ostettu tuote saattaa pitää huolta siitä, että se kotimainen toimija on olemassa vielä joulun jälkeenkin. Mainitun syntilistani vastapainoksi olen tänään ostanut kotimaisen tuotteen, joka on varmasti hintansa väärti vaikkakin oman budjettini ylärajoilla. Lisäksi kirjoitan sinulle juuri nyt tätä postausta puolukoista.

floraoffinland_05

Törmäsin Flora of Finland -projektiin ensimmäisen kerran Instagramin puolella eikä mennyt kovin kauaa kunnes nämä tulivat vastaan myös Everyday Designin osastolla Habitaressa. Kun vielä selvisi, että tehonaiset konseptin takana suhaavat ajoittain samalla käytävällä Kaapelitehtaalla kanssani, oli selvää, että tässä se nyt on. Ja nyt yksi niistä* on meillä kotona. Ei tehonaisista vaan heidän hengentuotteistaan.

floraoffinland_02

Syy miksi kirjoitan sinulle tästä juuri nyt on se, että tänään on vietetty Osta työtä Suomeen -päivää. Kyse ei nimittäin ole niinkään pelkästä tomaatista, puolukasta tai pellavapyyhkeestä, vaan niiden valintojesi laajemmista vaikutuksista. Ostamalla kotimaisen tuotteen tuet suomalaista työtä. Lisäbonuksena saat todennäköisesti tarkempaa tietoa myös tuotteesi alkuperästä, valmistajasta, tekoprosessista ja siitä mihin rahasi lopulta menevät.

floraoffinland_08

Otetaanpa konkreettinen esimerkki, jonka taustoista osaan kertoa enemmän. Kustantamani (sekä juridisesti että taloudellisesti) Oot niin ihana -vauvakirja on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Kun ostat tämän vauvakirjan, et tue pelkästään allekirjoittaneen tilipussia vaan itseasiassa valtavaa määrää muitakin toimijoita. Kansiovalmistajaa, laatikkovalmistajaa, kirjapainoa, paperivalmistajaa, kuljetusyhtiön kuskia, Postin työntekijää, PostNordin poikaa, pakkausmateriaalin valmistajaa, niiden jälleenmyyjää, kuljetusyhtiötä ja niin edelleen. Heitä, jotka maksavat sillä vuokransa, ne tomaattinsa ja elämisensä muutenkin. Miten pieni teko ja miten suuri vaikutus.

floraoffinland_09

Se hinta siinä useimmiten kuitenkin tökkää. Miksi maksaa kolmin-, nelin- tai jopa viisinkertainen hinta jostain kun saa kerran halvemmallakin. Niinpä. Miksi. Toki budjetilla on rajansa enkä itse ainakaan voi hankkia ihan kaikkea sitä mitä haluaisin. Olennaisempaa olisikin miettiä mitä ylipäätään kannattaa hankkia. Jos ostat vähemmän, voit valita parempaa. Yksi täydellinen hakkaa kymmenen sinne päin -ostosta mennen tullen. Ja sekin on tietysti hyvä muistaa, että valmistus- ja jälleenmyyntiketjussa jokainen lenkki leikkaa oman siivunsa siitä. Se hitusen korkeampi ostohinta takaa, että jokaiselle toimijalle siinä välissäkin jää edes jotain omasta työstään käteen.

floraoffinland_04

Tästä seinääni nyt koristavasta puolukasta en maksanut rahaa mutta vastineeksi tuosta taidevedoksesta halusin esitellä tämän kotimaisen toimijan sinulle. Puolukan lisäksi Flora of Finlandilla on muitakin vanhanajan kasvion hengessä tehtyjä kuvia Suomen luonnosta. Kyseessä ovat liukuhihnatuotteiden sijaan rajatut painoerät ja kotiin vedos saapuu aitoustodistuksen kera. Omaa silmääni hivelevät puolukan lisäksi erityisesti myös lakka sekä kivikkoalvejuuri. Lisäksi nostan aidosti hattua (etenkin kokeiltuani sitä myös itse) kotimaiselle tuotannolle sekä kunnianhimoiselle ja tärkeälle tavoitteelle viedä Suomea maailmalle.

floraoffinland_13

Kotimaisen tuotteen ostaminen kun ei tue pelkästään sitä kotimaista yrittäjää tai tekijää (tai sen valmistusketjua). Se yksikin ostospäätös voi olla vauhdittamassa myös sen toimijan siirtymistä isompiin hankkeisiin tai niiden viemistä ulkomaille. Ja tokihan se on myös sitä rahojen jäämistä tänne, verovarojen kasvattamista ja toivottavasti samalla myös niitä juuri nyt kovin kaivattuja työpaikkoja ihan meistä jokaiselle. Mitä isompi hanke, sitä enemmän siihen tarvitaan työvoimaa ja sitä enemmän sillä on lieveilmiöitä.

floraoffinland_11

Lähestyvä joulu tuo useimmille mukanaan arkisten valintojen lisäksi myös kasapäin lahjoihin liittyviä ostopäätöksiä. Mitä jos tänä jouluna ostaisitkin vain kotimaisia lahjoja. Käärisit kauniiseen paperiin jotain, joka varmistaa, että siellä toisessakin perheessä on varaa ostaa ne lahjat.

Poikkea vaikka sunnuntaihin asti kestäviin Ornamon Designjoulumyyjäisiin, niin minäkin aion tehdä (tosin osittain myös työn puolesta). Sillä vaikka Osta työtä Suomeen päivä alkaakin olla lopuillaan, sinä voit vaikuttaa asiaan myös huomenna ja ensi vuonnakin.

//

Flora of Finland

Osta työtä Suomeen -päivä

 

*saatu blogin kautta