Tuntuuko sinustakin siltä, että jotkin asiat elämässä tökkivät ja toisille ei ole tarpeeksi aikaa? Istuin 63 viikkoa sitten (olenko muuten ainoa, jota ärsyttää Instagramin viikkoina ilmoitettu julkaisupäivämäärä?) sushiannoksen äärellä keskustelemassa tästä ja piirtämässä pienelle paperilapulle elämän suuntaviivoja. Tällä hämmästyttävän helpolla systeemillä erottelet jyvät akanoista niin töissä kuin vapaa-ajallakin ja saat tilaa niille oikeille asioille.

Kun kahlaat arjessa, voi olla vaikea saada kiinni kokonaiskuvasta. Päivät muuttuvat suorittamiseksi, tulipalojen sammuttamiseksi ja selviytymisleiriksi. Pitäisi olla enemmän lapsen kanssa ja vähemmän töissä. Pitäisi tehdä jotain sille hankalalle ihmissuhteelle, siivota vaatekaappi ja muistaa eväät sekä puhelimen laturi, mennä sinne ärsyttävään kokoukseen ajoissa. Pitäisi osata sanoa myös ei mutta mille asioille?

Tee päätös helpoksi. Kuvittele, että kaiken elämässäsi voi jakaa neljään kategoriaan. Niin ihmiset, työt kuin asiatkin.

Kategoriassa yksi ovat asiat, joista tulee rahaa. Kaikki näistä eivät ole välttämättä niin mieltäylentäviä tai ihania mutta ne ovat täällä koska näillä maksetaan vuokra, laskut ja luomukurkut. Onko sinulla näitä riittävästi?

Kategoriassa kaksi ovat asiat, joista tulee jotain muuta. Ne antavat energiaa, tökkivät sinua sieluun ja saavat sinut hehkumaan. Näitä asioita teet, koska se tuntuu hyvältä. Tämä on tärkeä kategoria, kiinnitä näihin huomiota. Millaiset asiat, ihmiset ja tilanteet saavat sinut hyvälle tuulelle, hymyilemään, innostumaan ja onnistumaan?

Kategoriassa kolme ovat asiat, joista saat useita juttuja. Tänne kuuluvat esimerkiksi ne työt, joista saat sekä rahaa että inspiraatiota. Tai ne ihmiset, jotka saavat sinut nauramaan ja auttavat vastavuoroisesti lastenhoidossa. Tämä on se kategoria, jonne pyrit. Tee tästä päämääräsi ja pyri aktiivisesti tätä kohti.

Kategorian neljä asioista et saa mitään. Näistä ei tule onnistumisen kokemuksia, iloa, hehkua, tunnetta tai edes sitä rahaa. Pahimmassa tapauksessa nämä vain kuluttavat sinua, valvottavat öisin, ahdistavat arkisin ja vaivaavat viikonloppuisin. Tämä on se kategoria, jolle sanot ei.

Eikö olekin helppoa?

Ai ei? Otetaanpa ajatusleikki. Mikä oli ensimmäinen asia, jonka sijoitit kategoriaan neljä?

Mitä jos sanoisit sille ei? Mitä tapahtuisi? Mieti ihan rauhassa. Mitä tapahtuisi jos kieltäytyisit siitä, lopettaisit sen tai lakkaisit tekemästä sitä nyt heti. Mikä on pahinta mitä kieltäytymisestäsi voisi seurata? Loppuisiko maailma? Onko sittenkin kyse siitä, että sinua estävät enemmän omat pelkosi kuin ne varsinaiset seuraukset?

Mieti sen jälkeen miltä sinusta tuntuisi jos tätä asiaa ei olisi olemassa lainkaan. Helpottuneelta? Iloiselta? Siltä, että jonkin muun kategorian asialle, ihmiselle tai tekemiselle olisi enemmän aikaa?

Siinä on sinulle vastaus. Kokeile vaikka heti.