Minäkin haluan vaatekaapin, jossa on vain lempivaatteita, kukapa ei. Suurin ongelma tässä tavoitteessa on se, että ostohetkellä on mahdoton tietää mistä vaatteesta tulee se, jota käytetään hiutumiseen asti. Miten niitä lempivaatteita sitten löytäisi? Olen huomannut muutamia aika selkeitä merkkejä.

lempivaate_05

Lempivaatteet ovat aivan oma kategoriansa. Ne ovat niitä, jotka näyttävät aina hyvältä ja jotka päällä tunnen oloni sekä kotoisaksi että voitokkaaksi. Lempivaatteeksi muodostuu joskus aivan yllättäväkin vaatekappale aikojen saatossa. Lempivaate ei koskaan kiristä, purista tai ahdista vaan se tuo esiin parhaat puolesi.

lempivaate_09

Olen viime aikoina vähentänyt shoppailua, hiilihydraatteja ja valitettavasti myös nukkumista. Shoppailun vähentämisessä on se etu, että todennäköisyys ostaa vain niitä lempivaatteita kasvaa. Yksi toimiva kriteeri on selvästi se, tekeekö vaate mieli pukea päälle heti. Jos tekee niin käsissäsi on todennäköisesti lempivaate. Jos ei niin jätä ostamatta, oli se sitten kuinka halpa, hauska tai hieno hyvänsä.

My favourite piece of clothing at the moment.

Nukkumisen vähentäminen sen sijaan toimii tätä tavoitetta vastaan. Väsyneenä en jaksa sovittaa ja virheostosten määrä kasvaa. Sovittaminen, niin ärsyttävää kuin se talvivaatekerrosten kanssa onkin, on yksi olennainen osa lempivaatteiden löytymistä. Sovittamatta et tiedä vaatteen todellista potentiaalia. Henkarilla upean näköinen mekko kiristää kainaloista ja rekissä oudon näköinen huitula imarteleekin päällä kurvejasi täydellisesti. Älä siis osta sovittamatta vaikka laiskottaisi kuinka.

lempivaate_06

Tätä tapahtuu eritoten kirpputorilla, jossa hinta ei yleensä päätä huimaa ja ostokynnys on näin ollen matalampi sovittamattakin. Väsymys aiheuttaa sovittamattomuuden lisäksi myös mielialanpaikkausshoppailua, jolloin varsinkin tulee osteltua kaikkea aivan turhaa. Suosittelen siis shoppailua mieluummin skarppina kuin zombiena.

lempivaate_07

Toinen helppo indikaattori lempivaatteen tunnistamiseksi on sen yhteensopivuus muiden vaatteiden kanssa. Jos se näyttää hyvältä myös niiden kolmen muun hameen (mukaanlukien sen, jonka kanssa sitä sovitit, sovitithan!), lempihuivisi sekä hetki sitten ostetun silkkibomberin kanssa, ollaan lempivaatteiden ytimessä.

lempivaate_08

Paras merkki lempivaatteen löytymisestä on edellämainittujen lisäksi se, että sen todella pistää päälle heti, kuten minä tein kuvissa näkyvän marmoripaidan kanssa. Se täyttää kaikki mainitut kriteerit ja on jo nyt muodostunut lempivaatteeksi. Jos näit minut viime viikolla, minulla oli se päällä. Joka ainoa päivä, kiitos pyykkikoneen ja nopeasti kuivuvan materiaalin.

lempivaate_05

Jos ostit jotain, joka on odotellut jo viikon kaapissa sitä oikeaa hetkeä, tee palvelus itsellesi ja sille vain lempivaatteista koostuvalle vaatekaapillesi. Pistä se kiertoon. Jos et laittanut sitä päälle maanantaina, tänään etkä aio laittaa huomennakaan, miksi kuvittelet, että tilanne muuttuu ensi viikolla/kuussa/vuonna?

Kaikkein parhaiten lempivaatteen tunnistaa nimittäin siitä, että sen päälle pukemiseen ei tarvita mitään tiettyä hetkeä vaan se päällä kaikista hetkistä tulee niitä oikeita hetkiä.