Minkälaisia tavoitteita sinulla on? Tuntuvatko ne saavuttamattomilta vai realistisilta?  Itse havahduin jonkin aikaa sitten siihen, että moni utopistiseltakin alkuun vaikuttanut tavoite on lopulta ollut ihan saavutettavissa vain pienellä näkökulman muutoksella ja tietyllä yksinkertaisella toimintatavalla.

Freelancer-vuosinani työskentelin pitkälti kotoa käsin. Keittiönpöytä ja kahvilat tulivat tutuiksi. Haaveilin pitkään omasta työhuoneesta, joka sijaitsisi jossain muualla kuin siellä pyykkien, lapsenhoidon ja muun elämän keskellä. Vielä enemmän haaveilin siitä, että se unelmieni työhuone sijaitsisi jossain kutkuttavassa tehdasmiljöössä. Katu-uskottavassa paikassa, jonne saapuminenkin inspiroisi samantien.

Nyt toimistomme on sijainnut Kaapelitehtaalla jo monta vuotta. Edelleen ilahdun joka aamu suunnattomasti saapuessani töihin. Rouhea ympäristö ruokkii mielikuvitusta, ympärillä tapahtuu kellon ympäri ja sijainti on myös mitä mainioin päivittäisen logistiikan kannalta. No okei, päivittäistä logistiikkaa edesauttaa huomattavasti myös aivan Helsingin ydinkeskustassa asuminen. Yksi monivuotisista haaveistani sekin.

Miten unelmia toteutetaan?

Pysähdy ensin miettimään millaisia unelmia ja haaveita sinulla ylipäätään on. Haluaisitko laihtua kaksi kiloa, olla tehokkaampi, saada enemmän instaseuraajia, kirjoittaa kirjan vai viettää enemmän aikaa luonnossa? Haaveiden koolla ei ole väliä, voit yhtä hyvin pyrkiä kohti yksittäistä vapaapäivää tai kenkäparia kuin unelma-asuntoa, elämäsi työpaikkaa tai vaikka muuttoa Alaskaan.

Muuta haave selkeäksi tavoitteeksi

Kokoa olennaisempaa on muuttaa haave tavoitteeksi. Niin kauan kun ajattelet haaveen olevan vain haave, pidät sitä itsekin saavuttamattomana. Aloita siis muotoilemalla siitä selkeä, konkreettinen tavoite. Haluan olla parempi työssäni ei ole tavoite. Eikä laihempikaan. Rikkaampi, onnellisempi, tyylikkäämpi. Mikään näistä ei ole tavoite, ne ovat vain sanoja, joilla siirrät varsinaisen tavoitteen saavuttamista. Et sinä navigaattoriinkaan kirjoita, että haluan etelään vaan tarkan osoitteen, mielellään talonumeron ja rappukirjaimen kera.

Määrittele tavoitteesi niin selkeästi ja tiukasti kuin vain pystyt. Älä jätä yhtään tulkinnanvaraa. Haluan laihtua kaksi kiloa. Haluan, että minulle jää 10€ viikossa säästöön. Haluan tunnin omaa aikaa viikossa. Haluan tuplata liikevaihtoni.

Viimeksi mainittu on ollut oma tavoitteeni nyt kolme vuotta, kuluva vuosi mukaan lukien. Kaikkina kolmena vuonna tavoite on saavutettu. Myös tänä vuonna vaikka vuosi ei olekaan vielä lopussa. Tämä on ollut mahdollista vain asettamalla mahdollisimman selkeä tavoite. Ei epämääräisiä sanamuotoja kuten enemmän asiakkaita, tasaisempia tuloja, isompaa toimintaa vaan eksaktisti liikevaihdon tuplaaminen vuodessa. Hyvä tavoite on kristallinkirkas ja sillä on aikamääre, johon mennessä se toteutetaan.

Kohti tavoitetta

Tavoitteen asettamisen jälkeen seuraavat ne konkreettiset askeleet sitä kohti. Varmista ensin, että tavoitteesi on saatavilla tai näkyvillä. Teippaa se lapulle näkyvälle paikalle, tee siitä koneen taustakuva, piirrä se käteesi. Toteutustavalla ei ole väliä mutta tee siitä näkyvä. Kerro siitä kaikille tai ainakin jollekin. Konkretisoi se itsellesi, jotta se pysyy kirkkaana mielessäsi silloinkin kun elämä hämmentää pakkaa.

Seuraava askel on seuranta. Palaa tavoitteeseesi aika ajoin. Katso missä kohtaa olet menossa sitä kohti. Mitä sellaista voisit tehdä tänään, joka veisi sinua kohti tavoitettasi? Voisiko massiivista tavoitetta pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin?

Liikevaihtoon liittyen aloin itse esimerkiksi seurata molempien yritysteni taloutta ylipäätään tarkemmin. Mihin rahaa menee, mistä sitä tulee, hinnoittelenko realistisesti, onko kuluja, joista voisin karsia. Mikä on alan yleinen hintataso, mihin kannattaa investoida ja missä kohtaa vetää kukkaronnyörit kiinni. Tiukimmissa vaiheissa seurasin budjettia vähintään kerran viikossa. Tavoitteeni liikevaihdon tuplaamisesta muuttui hyvin konkreettiseksi, kun seurasin tilannetta tarkasti. Samalla huomasin myös paljon helpommin maksamatta jättäneet asiakkaat, laskuttamatta jääneet saatavat ja muut aiemmin ehkä leväperäisemmin lilluneet asiat.

Kun tavoite on selkeä ja kirkas, sen toteutumista seurataan aktiivisesti ja siihen suhtaudutaan vakavasti, alkaa sen toteutuminen olla huomattavasti helpompaa. Helppoa sanan varsinaisessa merkityksessä se ei silti välttämättä ole. Vaikka tavoitteiden saavuttamisesta voi tehdä realistisempaa, harvoja asioita tarjoillaan hopeatarjottimella eteen. Liikevaihto ei kasva tekemättä töitä eikä paino putoa tekemättä asialle jotain. Joskus tavoite saavutetaan mutta sillä on kova hinta. Itse en ole esimerkiksi lomaillut kunnolla moneen vuoteen.

Juhlista onnistumista

Vaivannäkö kuitenkin kannattaa ja tämä sama logiikka toimii kaiken kokoisiin tavoitteisiin. Aloita vaikka pienemmästä. Onnistuminen antaa itsevarmuutta tarttua suurempiin tavoitteisiin seuraavaksi. Oleellista on muistaa myös juhlistaa tavoitteen täyttymistä. Mitä enemmän annat itsellesi krediittiä asioiden saavuttamisesta, sitä enemmän sinulla on kanttia jatkaa eteenpäin. Vaikka puhunkin tavoitteellisesta tekemisestä, ei elämän kuulu olla pelkkää suorittamista. Juhli ja juhlista aina kun voit, pieniäkin askelia. Pikkuruinen osatavoitekin voi olla täytekakun, skumppalasillisen tai vaikka vapaapäivän arvoinen!

Itse ajattelin yhdistää nämä kaksi ja ensi vuoden tavoitteena onkin sekä liikevaihdon kasvattaminen että työmäärän vähentäminen yhtä aikaa. Saa nähdä miten muijan käy. Ensimmäiset askeleet tätä kohti on jo otettu. Aion edetä tälläkin kertaa mainitsemani kaavan mukaisesti eli:

  1. Muuta haave tavoitteeksi
  2. Tee tavoitteesta selkeä ja aseta sille aikamääre
  3. Seuraa tavoitteeseen pääsyä tai osatavoitteiden toteutumista
  4. Juhlista tavoitteen saavuttamista

Millaisia haaveita sinulla on? Millaisiksi tavoitteiksi ne voisi muuttaa? Millaisia tavoitteita olet viime aikoina saavuttanut?

//