Kuva on klikkiotsikoiden aatelia, avaa postaus, niin näet mistä kirjoista on kyse. 

Heippa, kiva että klikkasit. Nyt sulla on nyt kaksi vaihtoehtoa. Jos olet kiireinen ja sua v*tuttaa klikkiotsikkokuvat, scrollaa vähän matkaa niin näet kuvan niistä kirjoista oikein päin etkä tarvitse muuta.

Jos sulla on kahvia mukissa, töitä tai imurointia välteltävänä, istu ihmeessä alas ja lue kyseisiin kirjoihin liittyvät ajatukset myös.

Jos sulla on ihan käsittämättömän paljon aikaa, energiaa ja esimerkiksi suursiivous tai remontti tekemättä niin kommenttiboksissa on mainiosti tilaa myös sun kirjavinkeille mulle.

Noniin, tee valintasi.

***

Kun olen ulkomailla, menen aina kirjakauppaan. Siellä tunnen itseni kotoisaksi, tiedän miten toimia eikä kielimuurillakaan loppujen lopuksi ole mitään väliä. Menen Suomessakin usein kirjakauppaan. Lompakkoni mielestä liian usein, lapseni mielestä IHANAAMENNÄÄNÄITIHUOMENNAKIN!

Instassa pari vuotta pyörittämäni #kirjapäiväkirjat (2015, 2016, 2017) on nyt minun osaltani tauolla, joten luetut kirjat eivät päädy minnekään ylös. Tarkistin joskus etenkin kirjastossa salaa sieltä instasta, että olinko lukenut tämän jo. Etenkin samojen (ruotsalaisten) kirjoittajien dekkareita ahmiessa menee välillä sekaisin samankaltaisten nimien ja otsikoiden kanssa.

Luetut kirjat eivät noin muutenkaan tunnu päätyvän oikein mihinkään. Osa niistä on keittiön pöydällä, osa makuuhuoneen lattialla, osa repussani, osa töissä. Osa lojuu portailla (meillä on eteisestä keittiöön ja lapsenhuoneeseen viisi porrasta, jotka toimivat varaston, laskutilan, ulos menevien kartonkiroskien, eri sesonkien kenkien, kissojen ja muun tärkeän säilytystilana). Suurin syy päätymättömyydelle on se, että kirjoista luopuminen tuntuu pahalta.

Olen harventanut välejä kirjahyllyssä ja opetellut laittamaan etenkin ne parin euron pokkarit kiertoon mutta vaikeaa se on silti. Yritän aina kasata niitä kirppiskasaan noista edellämainituista paikoista mutta oikeasti kirjat eivät edes mene siellä kirppiksillä kaupaksi. Olen varmaan ainoa, joka niitä ostaa sieltä.

Pyrin ratkaisemaan ongelmaa myös käyttämällä kirjastoa. (IHANAAMENNÄÄNÄITIHUOMENNAKIN!) Arvaat varmaan loput. Joo, siellä ne on pöydällä ja portailla ja eritoten myöhässä.

Olen siis melkoinen sekakäyttäjä mitä kirjoihin tulee, joten tämä postaus on lähinnä tiivistelmä viime aikojen kiinnostavimmista. Loput menevät enemmän tai vähemmän dekkariosastolle (sieltäkin olisi kyllä pari mahtavaa tärppiä!) ja lisäksi yksi kasa (portailla) on Surunaama-hankkeen taustaksi tarkoitettua materiaalia.

Calm | Michael Acton Smith

Törmäsin Calmiin sattumalta etsiessäni modernimpaa otetta mindfulness-asioihin  ja hurmaannuin heti. Maksullista appia en (vielä) ladannut mutta kirja on aivan ihana. Rönsyävästi ja kauniisti kuvitettu teos on tehtäväkirjan ja random-otannan aatelia. Se on jaettu osioihin, joiden lyhyeistä tekstikatkelmista tai tehtävistä voit tehdä juuri sen, mikä tällä hetkellä puhuttelee.

Tunnelma ja ulkoasu ovat moderneja ja liika hempeily on jätetty pois. Lisäksi tällaista pilkunn*ssijaa lämmittivät kaksi pientä yksityiskohtaa, joista toinen liittyy sivujen reunoista löytyviin pieniin pisteisiin ja toinen tuohon kirjanmerkkinauhaan. Molempiin liittyen on annettu yksityiskohtaiset ohjeet kirjan sivuilla.

”Calm the mind, change the world.”

Calm*

 

The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k | Sarah Knight

Nimi kertoo oikeastaan kaiken olennaisen. Sisältö on kautta linjan linjassa sen kanssa ja kertoo suorasanaisesti mutta olematta kusipää, miten kerrot suorasanaisesti mutta olematta kusipää, että et halua tehdä tätä tai tuhlata aikaasi tähän.

Jos luet tästä kirjakasasta yhden niin lue tämä.

How to stop spending time you don’t have with people you don’t like doing things you don’t want to do”

The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k*

 

Antisäätäjä | Anna Perho

Anna Perho on idolini, emme ole vieläkään päässeet salille asti mutta ilahdun joka kerta, kun löydän häneltä uutta luettavaa. Aiemmat on jo koluttu tarkkaan. Antisäätäjä jatkaa ajan- ja elämänhallinnan parissa Perholle ominaiseen, ilahduttavan  suorasanaiseen tyyliin.

Tehtävillä höystetty kirja pureutuu suoraan ongelmien ytimeen ja ratkoo niitä yksi kerrallaan.

”Lopeta säätäminen ja ala elää arvojesi mukaan.”

Antisäätäjä*

 

Tribes | Seth Godin

Seth Godin on kirjoittanut paljonkin kaikenlaista mutta tämä Tribes on roikkunut minulla lukulistalla jo pidemmän aikaa. Nappasin sen alunperin mukaan jostain kierrätyshyllystä tai -huoneesta, en muista enää tarkkaan. Tribes puhuu johtamisesta mutta vertaa sitä enemmän lauman johtamiseen. Kantavana ajatuksena on se, että johtajuutta on monenlaista ja sinustakin voi tulla oman laumasi johtaja. Suosittelen niin johtohahmoille kuin lampaillekin.

Tribes*

 

The Art fo Asking | Amanda Palmer

Myönnän avoimesti, että suuresta Gaiman-faniudestani huolimatta en ollut tietoinen Amanda Palmerista enkä etenkään siitä, että hän on fanitukseni kohteen vaimo. Nyt tiedän. Kirjaankin törmäsin ihan sattumalta ikivanhassa naistenlehdessä, jota saksin erääseen kollaasiprojektiin. Saksin samalla tämän kansikuvan talteen, se jotenkin vetosi minuun ja sittemmin tilasin kirjan omakseni.

Kirja on oivallinen ja kummallinen sekoitus Amandan omaelämäkertaa ja pohdintaa pyytämisen filosofiasta, siihen liittyvästä häpeästä ja ihmisten kohtaamisesta. Olen vasta puolessa välissä menossa mutta nyt jo aivan myyty. Amanda on, kuten näemmä moni tämän kirjakasan kirjoittajista, ilahduttavan suorapuheinen hänkin ja värikäs rock-elämä tuo pohdintoihin oman kiinnostavan ulottuvuutensa.

The Art of Asking*

 

Lumoava nainen | Meri Mort

Meri on yksi niistä naisista, joita ihailen kerta toisensa jälkeen. Olemme tavanneet vuosia sitten TaiKin käytävillä ja saan valtavasti myötäinspiraatiota ja iloa kaikesta mitä Meri selvästi suurella rakkaudella tekee. Nyt hän on kirjoittanut kirjan naiseudesta ja siihen liittyvästä syklisyydestä. Kävin hakemassa kirjan ja se tuntuu heti omalta. Aihe on ollut pinnalla omassakin elämässä ja olen pohtinut erityisesti syklien vaikutusta töihin, joten tämä on aivan täydellistä lukemista juuri nyt.

Merillä on ihana, lämminhenkinen tyyli johdattaa lukijaa ja kirjan lukeminen toimii itsessään jo rauhoittumisena. Kirjan lukemisen lisäksi Meriä kannattaa seurata muutenkin, en malta odottaa mitä hän keksii seuraavaksi.

Lumoava nainen*

 

The Organized Mind | Daniel J. Levitin

Neurotieteilijän kirjoittama kirja mielen hallinnasta (ja kaaoksesta) kuulosti ensin hieman pitkäveteiseltä mutta yllättävän maanläheinen ote tempasi heti mukaansa. Tämä on melko massiivinen opus ja olen itse vasta puolessavälissä mutta Levitin kirjoittaa aiheesta todella mukaansatempaavasti ja avaa myös taustaa sille, miksi se kaaos on ylipäätään syntynyt.

Multitaskauksen ja someinfoähkyn ytimessä elävälle tämä on ihan must. Tarkoitan siis myös itseäni.

The Organized Mind*

 

Business for punks | James Watt

Olen lukenut melkoisen kasan bisnes- ja yrittäjyyskirjoja lähiaikoina mutta tämä Brewdog-panimon poikien kirja on kyllä ihan omaa luokkaansa. Tyypit ajavat tankilla parlamentin eteen ja pistävät kääpiön osoittamaan mieltä liian pieniä tuoppeja vastaan. Ja tekevät samalla aidosti bisnestä.

Nostan hattua ja ahmin tämän yhdessä illassa. Haluaisin omaankin tekemiseen enemmän sitä munaa mitä tässä kirjassa ja näiden kavereiden liiketoiminnassa on.

Business for Punks*

 

12 tarinaa kirjoittamisesta | Ronja Salmi | Mikko Toiviainen

Sain tämän joululahjaksi ja täytyy myöntää, että kirjan innostunut ote tarttuu. Erilaisten kirjoittajien haastatteluista koostuvat luvut ovat kepeää iltalukemista mutta saivat myös ajattelemaan. Että ehkä se ei ole sittenkään niin helppoa muillekaan. Harjoituksiin ja käytännön vinkkeihin en ole ehtinyt valitettavasti vielä sen kummemmin palata mutta niitä on mukana myös. Minua inspiroi (ja lohdutti) eniten se, että kirjoittaminen on muillekin haasteellista, se näyttäytyy eri päivinä ja eri tilanteissa erilaisena ja loppujen lopuksi tärkeintä on kirjoittaa. Tai ainakin aloittaa.

Olkoon tämä pitkän tauon jälkeen julkaistu postauskin yksi osoitus siitä.

12 tarinaa kirjoittamisesta*

 

***

Noniin, siinäpä ne. Muistuttelen vielä, että kommenttiboksissa on sun kirjavinkeille runsaasti tilaa. Tämä kuvissa oleva kasa on huvennut ihan ennätysvauhtia, ihan muutama enää kesken ja luin juuri loppuun sen dekkarinkin eli anna palaa beibi!

* Jos ostat kirjan tän mun linkin kautta, saan siitä muutaman sentin, joilla voin maksella niitä kirjaston myöhästymismaksuja, kiitti!