Eräässä aiemmin julkaisemassani random-sitaatissa sanotaan, että verkkokaupan perustaminen on monimuotoinen seikkailu. Allekirjoitan sen täysin ja erityisesti tällä viikolla, joka luojan kiitos on jo loppusuoralla. 

Verkkokaupan perustaminen ei ole lähtökohtaisesti kovin vaikeaa. Niitä voi rakentaa valmiille kauppapohjille tai räätälöidymmin, aina superhifistelyyn asti. Näin toistakymmentä kauppaa kasanneena alkaa olla jo jonkin verran kokemustakin siitä mitä ja mihin niitä kannattaa tehdä ja erityisesti siitä, että miten.

Seikkailu alkaakin siinä vaiheessa kun niitä tekee a) monta yhtä aikaa, b) päättää lennosta pistää niitä samaa tahtia uusiksi, c) haluaa toteuttaa kohtia a) ja b) yhtä aikaa.

Verkossa toimiminen ja sen suomat mahdollisuudet ovat superkiinnostavia. Minusta on mahtavaa, että meiltä löytyy asiakassivustojen lisäksi myös useita omia saitteja, joilla tuotekehitellä, testata ja sparrata uusia ideoita tai teknisiä ratkaisuja. Mikään ei ole tehokkaampaa oppimista kuin painiminen oikeiden, realistisen reunaehtojen ja ongelmien kanssa, joita on oikeastaan vain oikeassa, toimivassa verkkokaupassa.

Sama pätee tietysti myös vaikkapa somekanaviin, jotka toimivat näiden mainittujen verkkokauppojen ja muiden sivustojen markkinointi- ja viestintäkanavina. On ihan eri asia tehdä sisällöntuotantoa olemassa olevalle kanavalle kuin pohtia paperilla somestrategiaa tai erilaisia ideoita siitä, mitä sinne someen voisi laittaa. Ei sillä etteikö suunnittelullekin olisi paikkansa mutta alati muuttuvassa algoritmien ja ihmisten vyyhdissä se Siperia vasta opettaakin.

Meillä on tällä hetkellä hieman laskutavasta riippuen kaksi tai neljä omaa verkkokauppaa auki. Ainoan ja Oot niin ihanan pääsivustojen lisäksi pyöritämme myös samojen brändien Weecos-kauppoja (täällä ja täällä), molemmille tietysti omaansa. Jokaisessa näistä on tällä hetkellä hieman erilainen toteutus ja kirjanpitäjäni vienosti vihjailikin hiljattain, että ihan jos vaikka seuraavan kaupan kanssa kerrotte etukäteen, että meinaatte avata niin hän osaa varautua. Ei ole nimittäin yksi eikä kaksi raporttia, joita näihin liittyen joka kuukausi käsitellään eri tahoilta, maksuvälittäjiltä ja järjestelmistä.

Eikä siinä tietysti vielä kaikki. Kaksi kauppaa on vasta tulossa, jälleenmyyjien tukku ja toinen, josta lisää hieman myöhemmin (kyllä, tämä on sellainen ärsyttävä bloggaajavihjailu, jossa vihjaillaan muttei kerrota mitään, sori). Kyllä, tällä kertaa kirjanpitäjäni on tietoinen näistä etukäteen.

Ensin mainitut, auki olevat kaupat pyörivät kukin melko mallikkaasti, joten seikkailuhenkeä lisätäkseni päätin käyttää tämän harvinaisen zen-hetken siihen, että uusitaan niistä osa kokonaan, osa osittain ja rakennetaan lisäksi sellainen kolmen verkkokaupan multisite. Tämän keksin tuossa alkuviikosta.

Koska kannatamme nopeaa toimintaa, multisiteä alettiin rakentaa samantien ja ymppäsin tuon yhden sivustouudistuksen siihen samaan pakettiin. Totuus alkoi valjeta jossain tiistain ja keskiviikon välimaastossa kun olin saanut koko multisiten raakileen solmuun, en saanut sieltä kokonaisena ulos sitä lähes valmiiksi rakennettua uutta sivustoa, domain mapping ei onnistunut, olemassaolevat saitit eivät toimi, pari asiakassaittia prakasi myös samaan aikaan ja kirsikkana kakun päällä työntekijämme unohti tietokoneen kotiin tullessaan töihin ja mieheltä hajosi bussi alta.

Sidekickinä kerrotakoon, että unohdin kameran piuhan töihin sellaisena päivänä kun kuvia piti siirtää ja lapsen kelakortin kotiin sellaisena aamuna kun oli hammaslääkäri. Toki tällä viikolla oli luonnollisesti myös liikuntapäivää, taidetuntia, erilaisia kyläilyjä ja vierailuja sekä yhdet kaverisynttärit, jotta aikatauluissa olisi varmasti hieman lisämaustetta solmuun menneiden saittien lisäksi.

Nyt on perjantai ja tilanne on se, että olemme rakentaneet yhden asiakassivuston kokonaan uudestaan, tehneet yhden oman sivustouudistuksen kahteen kertaan, hylänneet multisiten kokonaan, päättäneet siirtää tukkukaupan julkaisuaikataulua ja ratkaisseet suurimman osan matkan varrella eteen tulleista ongelmista. Enemmän tai vähemmän keskeneräisiä saitteja lojuu joka puolella ja tällaisen välitilan suurin haaste on kaiken sovittaminen yhteen.

Jos verkkokaupassa on teknisiä ongelmia mutta (kahteen kertaan tehty!) uusi saitti ei ole vielä valmis, ei kannata ehkä suuna päänä markkinoida siellä somessakaan. Sitten taas toisaalta harmittaa, ettei pääse heti jakamaan kaikkea siistiä mitä täällä tapahtuu. Keskeneräiset sivustot vaativat eri asioissa huomiota ja osa näistä vaikuttaa myös toisiinsa. Multisiten sijaan haluan nimittäin, että tulevaisuudessa kaikki kolme samoja tuotteita osittain myyvää kauppaa käyttävät samoja tuotesaldoja.

Alat varmaan jo ymmärtää, miksi olen niin iloinen siitä, että tämä viikko alkaa lähestyä loppuaan. Onneksi matkalle mahtuu muutamia mahtavuuksiakin. Olen mm. valokuvannut hullun lailla, jotta uudistuvat sivustot saavat tuoretta kuvamateriaalia ja tällä viikolla on riittänyt luonnonvaloa. Lisäksi juuri äsken saapui uusi leluni*, joka näyttää reaaliajassa instatilin seuraajamääriä. Tämä kyseinen yksilö on juuri liitetty Ainoan instaan ja se pyörähtää uuteen numeroon heti kun joku alkaa seurata Ainoaa. Aika siistiä vai mitä? (Kokeile vaikka, mä näen sen heti!)

Nyt enää ne verkkokaupat nippuun, josko tässä olisi hetkeksi taas seikkailtu kylliksi. Voi tosin olla, että kun saadaan ne uudetkin kaupat auki, minulla on jo joku uusi seikkailu mielessä. Pitäisköhän perustaa vaikka kampaamo tai leipomo.

//

Ainoa instassa

Oot niin ihana instassa

 

*affiliate-linkki eli jos nappaat Smiirlin tuon linkin kautta, muutama euro kilahtaa minunkin tililleni sen suosittelijana