Vaikka töksäyttely siitä, että kiukkuisella naisella on se aika kuusta onkin junttia ja typerää, on sillä ajoituksella kyllä melkoinen vaikutus oloon. Pahimmalla PMS-viikolla ei tule mistään mitään ja maailma romahtaa ihan just, kun taas tietyssä kohdassa kiertoa on niin voittajaolo ja bossladymeno ettei mitään rajaa. Voisiko elämääkin jotenkin ajoittaa sen mukaan?

Olen hyvin vahvasti sellaista itsetutkiskelevaa tyyppiä, välillä vähän liiankin. Vastoinkäymiset ja mokat jäävät helposti mielenpohjalle pyörimään. Positiivisena kääntöpuolena pohdin omaa toimintaani hyvinkin tarkasti, analysoin sitä ja mietin, missä voisin toimia paremmin ja kehittyä. Etsin kipupisteitä, puutun niihin ja pyrin ymmärtämään sekä muiden käytöstä että omaani ja kiinnittämään huomiota asioiden syy-seuraussuhteisiin.

Oman itsen kuunteleminen ja ymmärtäminen on supertärkeää ja minusta onkin vähän hassua, että en ole pitänyt kuukautiskiertoa tähän liittyen niin kovin merkittävänä moniin muihin asioihin verrattuna. Seuraan toki kiertoakin ja käytän siihen simppeliä appia puhelimessa mutta varsinainen analysointi sen vaikutuksista olooni on tullut mukaan vasta melko hiljattain.

Pelkkä huomion kiinnittäminen tähän asiaan on antanut minulle kokonaisvaltaisemman näkemyksen omasta kehostani ja mielialoistani. Uskon, että tämä huomiointi pätee moneen muuhunkin asiaan, jos niihin kaipaa parannusta, selkeyttä tai muutosta. Esimerkiksi rahankäytön muuttaminen fiksummaksi ei onnistu ellet ensin selvitä mihin sitä rahaa menee ja mistä sitä tulee.

Ihan sama pätee tähänkin. Ensimmäinen askel on seurata sitä kiertoa, jotta näet millainen se sinulla on. Omani on pitkä mutta erittäin ennustettava. Olen parhaimmillani heti kuukautisten jälkeen ja syvimmissä syövereissä juuri ennen niitä. Juuri ennen ja vuodon aikana olen myös fyysisesti erittäin kipeä vaikka mieliala alkaakin jo kohota.

Kierron seuraaminen tarkemmin on saanut minut ajattelemaan, että mitä jos elämääkin järjestäisi sen mukaan. Sopisi ne tiukimmat myyntineuvottelut sinne bossladyviikolle ja pitäisi kipujen aikana vaikka vapaata töistä. Miten ärsyttävän yksinkertainen ajatus. Miksi en sitten ole tehnyt niin?

Omaani olen seurannut tosiaan puhelimessa. Sovellus toimii hyvin, ennustaa nyt yli vuoden käytön jälkeen kierron lähes päivän tarkkuudella ja näyttää tulevat menkat ja ovulaatiot kalenterinäkymässä. Ongelmana onkin enemmän se, että erillinen, vain tähän tarkoitettu applikaatio ei anna minulle kokonaiskuvaa.

Voin toki tarkistaa esimerkiksi menevätkö vuotopäivät tulevan loman kanssa päällekkäin mutta tehdäkseni yhtään syvempää analyysiä, minun pitäisi nähdä kaikki asiat yhdellä kertaa. Eri sovellusten välillä pomppiminen ei houkuta ja eikä punaisin palloin koristettu kalenterinäkymä kerro vielä koko totuutta kierron syklisyydestä ja sen vaikutuksista muihin asioihin.

Ihan uusi maailma aukeni, kun tajusin, että yhä useampi seuraa kiertoa pyöreän kuukalenterin avulla. Ympyrän muotoon tehdyssä kalenterissa kierron vaihtelu kirjataan ylös suhteessa kuun vaiheisiin ja koko kokonaisuus on jatkumo, joka toistuu. Aiemmassa postauksessa esitellyssä Merin Lumoava nainen -kirjassa pureudutaan muuten tähän aiheeseen muutenkin, suosittelen lämpimästi jos et ole vielä lukenut.

Ihastuin heti tähän uudenlaiseen näkymään, joka tuntuu (ja näyttää) paljon loogisemmalta. En olisi ehkä tajunnut koko kuun ja kuukautisten yhteyttä (voi luoja miten typerältä se tuntuu muuten näin jälkikäteen!) elleivät omani olisi sattunneet melkein päivälleen täysikuun aikaan jo jonkin aikaa. Tämä pieni mutta sitäkin tärkeämpi huomio sai minut ajattelemaan koko hommaa ihan eri tavalla. Nyt opettelenkin seuraamaan tätä vieläkin tarkemmin.

Varsinaisen elämän järjestämistä syklin mukaan en ole tehnyt vielä kuin pienissä asioissa. Mutta kuten sanottu, kaikki lähtee liikkeelle siitä huomion kiinnittämisestä. Kun syklin rakenne on selvillä, voi sitä alkaa käyttää työkaluna muiden asioiden suunnitteluun ja aikatauluttamiseen. Sen verran ehdin kuitenkin jo innostua, että askartelin ihan oman pyöreän kuukalenterini, koska en löytänyt ihan mieleistä muilta. Kannattaa etsiä se omaan makuun sopivin ja käyttää sitä juuri itselle sopivalla tavalla.

Omani liimasin bujon väliin, jotta se kulkee helposti mukana mutta miksei tätä voisi pitää vaikka seinälläkin. Tein kalenterin alle myös paikan yleisille muistiinpanoille, jotta sitä voi käyttää myös kokonaisena sivuna. Jos tekemäni kalenteri näyttää sopivalta sunkin makuun, voit ostaa sen itse tulostettavana tuotteena täältä. Kannattaa tulostaa se hieman paksummalle paperille, niin se kestää paremmin merkintöjen tekemistä.

Nyt on paljon helpompi kirjata ylös muutakin kuin ne perinteiset vuotopäivät, sillä nehän ovat vain pieni osa koko kokonaisuutta, joka tekee minusta minut. Paljon tärkeämpiä ovat juuri ne muistiinpanot omasta olosta ja sen vaikutuksista muuhun elämään. Seuraavaksi aion soveltaa tätä kaoottiseen kalenteriini ja todella järjestää ne menot uusiksi mutta ensin tarvitsen hieman lisää tietoa. Kalenterista tulostetaan siis aina uusi versio siinä vaiheessa kun vanha on täynnä.

Seuraatko sinä sitä aikaa kuusta vai tulevatko kuukautiset ikävänä yllätyksenä joka kerta? Onko pyöreä kuukalenteri jo tuttu juttu?

//

Moon cycle | itse tulostettava kuu(kautis)kalenteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *