Joskus minua hävettää myöntää miten pihalla olen luonnollisemmasta kosmetiikasta. Tai lähinnä miten huonosti se näkyy peili- tai muissa kaapeissani siitä huolimatta, että teen aiheeseen liittyen myös töitä.

Yksi tärkeimmistä oivalluksistani viime aikoina on ollut se, että jos haluan tehdä vastuullisempia valintoja, minun täytyy valita ne itse, tehdä niitä sellaisissa asioissa, jotka koen itselleni tärkeiksi ja niin, että ne sopivat juuri minun arkeeni. Koska uskon pienten muutosten olevan pysyvämpiä (ja olen hieman laiska), teen tätä siis helpoimmalla mahdollisella tavalla. Purkki kerrallaan. 

Kun jokin tuote kotona loppuu tai on loppumaisillaan, etsin sille luonnollisemman korvaajan. Joidenkin tuotteiden kohdalla tämä on ollut selvästi helpompaa kuin toisten. Jotkut löytyvät ihan vahingossa ja osa kohta loppuvista hirvittää jo valmiiksi.

Ostamista ja kuluttamista olen vähentänyt asteittain jo pitkään ja se on saanut minut ajattelemaan myös purkkiarsenaaliani aivan uudessa valossa. Kun hyvä tuote löytyy, jämähdän helposti ja vasta nyt olen alkanut ymmärtää, että tämä on itseasiassa ihan hyvä asia. Kun luottotuote on löytynyt (tai sille se luonnollisempi korvaaja), voin hyvällä omallatunnolla ostaa sitä silloin, kun tarvitsen ja epämääräiset trendi- ja hutiostokset jäävät pois. Parhaimmillaan yksittäinen tuote on korvannut useamman aiemman ja näin vähentänyt entisestään sekä rahanmenoa että turhia purkkeja.

Esimerkiksi Absolutionin Addiction-öljystä** on tullut kestosuosikkini ja se on korvannut oikeastaan kaikki muut kasvotuotteeni. Kun pääsin tämän kanssa vauhtiin, jäivät pois niin kasvo- kuin kosteusvoiteetkin. Seerumeitakaan en ole enää kaivannut. En ole pihistellyt annostelun kanssa ja silti tätä tuntuu vain riittävän ja riittävän.

Viimeisimmät muutokset liittyvät vielä arkisempiin tuotteisiin. Saimme hiljattain hyvin satunnaisen ja akuutin siivouspuuskan (tämä helle tekee jotain todella kummallista aivoille) ja koska pesuaine oli loppu, sävelsin lennosta. Yhdistelmä mäntysuopaa ja etikkaa suihkepullossa yllätti meidät aivan totaalisesti ja jatkaa tästä eteenpäin uskomattoman tehokkaan yleispesuaineen virassa. Etikka on muuten päätynyt myös pyykinhuuhteluaineeksi, kiitos Outin, joka vinkkasi sen sopivuudesta siihen. Ennen etikkaa kuuluin niihin ostan huuhteluainetta tuoksun vuoksi -tyyppeihin, niin nololta kuin se nyt kuulostaakin.

Purkki kerrallaan -missioni kaksi aivan viimeisintä hankintaa ovat hammastahna ja kasvosuihke. Suihkeeni oli itseasiassa aiemminkin jo ihan käypää mutta sen loppuessa kaipasin lähinnä vaihtelua. Olkoonkin, että liputin juuri niiden luottotuotteiden puolesta mutta ihminen se olen minäkin. Niinpä arkiluksuksenani toimii nyt Dabban kukkaisvesi** ja hammastahnaksi valitsin lopulta pitkällisen Ruohonjuuren hyllyjen edessä käydyn pähkäilyn jälkeen EcoDentaa.

Tähän asti tämä on mennyt ihan hyvin. On raikasta pyykkiä ja mustaa(!) hammastahnaa, joka jättää todella puhtaan maun suuhun. Seuraavaksi tuleekin sitten niitä haasteita. Sekä shampoo että hoitoaine vetelevät aivan viimeisiään ja synteettisistäkin liemistä on ollut vaikea löytää sitä oikeaa. Mistä pirusta minä tiedän, että mitä pitäisi ostaa. Valikoimaa on aivan tuhottomasti ja jos ihan totta puhutaan niin tuntikausien kokemusten googlailukaan ei juuri nyt houkuta.

Palashampoo kiinnostaisi mutta sen säilyttäminen tuntuu hankalalta. Hoitoaineen pitäisi olla takkuja selvittävä, värjätyille hiuksille sopiva mutta ei liian sileäksi ja lättänäksi jättävä. Ja iik, deodoranttikin loppuu ihan just. En tiedä olenko vielä valmis voidemaiseen, saati jauhemaiseen deoon. Apua.

En tiedä olenko valmis tähän koko rumbaan ylipäätään mutta kyllä tämä alkaa olla nyt tai ei koskaan. Eli purkki kerrallaan eteenpäin, tässä metodissa on sekin hyvä puoli, että on enemmän aikaa keskittyä aina siihen juuri nyt löydettävään tuotteeseen, eikä tarvitse hukkua koko kosmetiikkasuohon kertaheitolla. Ja hei, jos sä oot pidemmällä tässä projektissa niin parhaat vinkit otetaan nöyrästi vastaan kommenttiboksissa. Etenkin ne shampoo- ja hoitoainevinkit. Tukanpesua ei nimittäin voi lykätä määräänsä enempää enää eteenpäin. Ainakaan näillä helteillä.

Lue myös:

Pitkäaikainen kasvosuihkesuosikkini, jonka tämä uusin nyt siis hetkeksi syrjäytti

Kuinka päädyin haastattelemaan Absolution Cosmeticsin perustajaa ja miksi viehätyn sarjasta suuresti

///

** affiliate-linkki, jos nappaat mainitsemani tuotteen tämän kautta, tililleni ropsahtaa muutama sentti joskus tulevaisuudessa, kaikki tuotot käytetään lyhentämättömänä hyvään kahviin, jonka avulla kirjoittaminen sujuu kuin tanssi

 

2 thoughts on “ Beauty | Purkki kerrallaan ”

  1. Hyväksi havaittuja merkkejä ovat esim. Madara, Sante ja Unique. Niiltä löytyy shampoita ja hoitoaineita useampaan lähtöön, ja ovat myös kohtuuhintaisia.

    Deodorantit jakaa tosi paljon mielipiteitä, joku mikä toimii yhdellä ei toimi toisella jne. Itse olen kuitenkin ihan rakastunut The Ohm Collectionin jauhemaiseen deoon. Se on ihan paras ikinä, toiminut hyvin myös tämän kesän helteillä! Jauhemaisuus saattaa vähän arveluttaa, mutta ei ole ollenkaan hankala käyttää. Voidemaisista Schmidt’sin sensitive on hyvä, tavallinen alkoi ärsyttämään kainaloita jonkun ajan jälkeen.

    Toivottavasti näistä on apua!

  2. Komppaan Lindaa, jauhemainen The Ohm Collection on tosi jees ja käytön oppii nopeasti. Niistä tavallisemmista roll-oneista mulla on toiminut parhaiten Madaran yrttideodorantti ja uudehko tuttavuus Acorelle, mutta kuten Linda totesi nää on sellaisia kun vain pitää kokeilla itsellä. Suurin totutteleminen luonnonkosmetiikan deodoranteissa verrattuna perus antiperspirantteihin lienee joka tapauksessa siinä, että kainalot kostuvat kun ei ole antiperspirantin ainesosia tukkimassa hien pääsyä ulos.

    Palashampoo ei mulla toiminut lainkaan, vaikka kovasti yritin antaa sille mahdollisuuden. Shampoissa tykkään eniten Laverasta, i+m Naturkosmetikista sekä markettihintaisesta Organic Shopista. Hoitoainetarve mulla on nykyään aika vähäistä, mutta Organic Shop on toiminut siinäkin. Luonnonkosmetiikkaan siirtyessäni muistan Santen Brilliant Care -hoitoaineen olleen todella lähellä vanhoja hoitoaineita, mutta tästä toki on jo useampi vuosi aikaa.

    Mossalta löytyy monia erinomaisia tuotteita eikä hintakaan ole paha. Omat lempparini ovat Cleansing crème-mousse -puhdistusvaahto, Facial oil vitamin cocktail -kasvoöljy sekä misellivesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *