Kuukautiskiertoni seurasi monta vuotta erityisesti täysikuuta, jolloin vuoto alkoi. Usein jopa aivan päivälleen. Minulta meni kuitenkin aika pitkään ennen kuin aloin kunnolla paneutua kuun ja kuukautisten vaikutuksiin omassa elämässäni tarkemmin. Kun pääsin vauhtiin, alkoi aivan uusi aika. Muuttamalla toimintaani vastaamaan kuun kiertoa (tai kuukautiskiertoa, kummin vaan), löysin vihdoin syvemmän tavan olla minä.

Mututuntemuksista oman kierron syvempään ymmärrykseen

Usein kuuhun ja kuukautiskiertoon liittyy epämääräisiä mututuntemuksia. ”Ainiin, nyt on täysikuu, ilmankos oon nukkunut vähän huonosti.” ”Musta tuntuu, että aina ennen menkkoja koko maailma romahtaa.” ”Mulla on aina kovat menkkakivut.” Nämä huomiot ovat toki tärkeitä mutta ne hyödyllisiksi ne muuttuvat vasta, kun siirryt mutusta eteenpäin ja seuraat kiertoa tietoisesti ja kirjaat asioita ylös. 

Mutulla on tapana unohtua ja sen vieminen käytännön toimiin asti on hankalaa. Yksittäinen täyden kuun repaleinen yö tai PMS-oireiden kirjo juuri tässä kierrossa ei tuo sinulle vielä työkaluja tilanteen tasapainottamiseksi vaan ne jäävät lähinnä irrallisiksi huomioiksi alitajunnan reunamille.

Seuraa kuukautiskiertoasi

Jokaisen kuukautiskierto on yksilöllinen ja siksi yksittäiset uskomukset kannattaakin muuttaa systemaattiseksi seurannaksi. Kun olet seurannut kiertoasi useamman kierroksen verran, alat erottaa sieltä selkeitä kaavoja. Tämä voi tuntua ensin hieman pitkäveteiseltä, varsinkin jos olet samanlainen kuin minä eli haluaisit heti tarttua toimeen ja pistää elämäsi uuteen uskoon. Malta kuitenkin mielesi.

Pitkäjänteisellä seurannalla on paljon annettavaa. Vasta pidemmällä aikavälillä tallennetut tuntemukset ja erilaiset vaiheet alkavat erottua. Yksittäisen kierron kohdalla mielialaan, fyysisiin tuntemuksiin, uneen, ruokahimoihin ja libidoon vaikuttavat myös monet muut asiat. Itse kierron vaikutuksia on käytännössä ihan mahdoton erotella sieltä muun elämän, töiden, vapaa-ajan, sosiaalisten suhteiden, kuormituksen, stressin, vanhemmuuden ja intohimon alta ellei seuranta kestä pidempään.

Seuraa siis kiertoasi tasaisesti samalla systeemillä ja kun löydät toistuvia merkkejä, laita ne ylös. Seurantaa voit tehdä juuri sinulle sopivalla tavalla, kunhan se on jatkuvaa.

Miten kuukautiskiertoa voi seurata?

Kierron seuraamiseen löytyy monenlaisia valmiita työkaluja tai voit pitää kirjaa ihan omalla, manuaalisella tavallasi. Itse käytän sekä Flo-appia puhelimessa että paperista, itse tehtyä seurantatrackeria, joka kulkee joko irtoarkkina tai ajoittain myös bujon tai kalenterin välissä.

Itse pidän suuresti tämän trackerin minimalistisuudesta ja pyöreästä muodosta, jossa syklisyys tulee aivan uudella tavalla esiin ja sen minimalistisuudesta mutta löytyy meiltä Ainoasta muutama hieman koristeellisempikin, Let it flow -mallistoon suunniteltu malli. Toinen Let it flow -trackereista kattaa myös koko vuoden, jolloin pidemmän ajan seurantaa voi tutkailla yhdessä ja samassa paikassa. Toinen trackereista on tehty yhden kierron mittaiseksi ja siinä toistuu tuo sama, pyöreä, syklisyyttä tukeva muoto. Molemmat on tietysti saatavilla myös mustapohjaisina versioina. ;)

Kuun vaiheet

Myös kuun vaiheiden seuraamiseen pätee tämä sama logiikka. Voit toki lukea artikkelin toisensa perään siitä, mitä kuun missäkin vaiheessa suositellaan tehtäväksi mutta lopulta tärkeintä on juuri sinun kehosi ja mielesi reagointi eri vaiheisiin. Usein esimerkiksi kuukautiskierron ja kuun yhteydessä puhutaan vuodosta uuden kuun aikaan mutta omat kuukautiseni seurasivat vuosikausia täysikuuta uuden kuun sijaan. 

Ota siis selvää siitä, miten sinä toimit ja sukella samalla oman hyvinvointisi keskiöön. Jossain vaiheessa totesin, että kuun ja kuukautisten yhteys on omassa elämässäni niin vahva, että halusin sen mukaan myös osaan yllä mainituista trackereista.

Kuukautistrackerissani onkin vuotopäivien merkintöjen ja kehon ja mielen tuntemusten ylöskirjaamisen lisäksi merkittynä myös kuun vaiheet ja aloitan trackerin aina kuun mukaan joko täysikuun kohdalta tai uuden kuun aikaan. Käyttämäni trackerin voit ostaa tulostettava tiedostona Ainoasta täältä.

Okei, nyt olet seurannut kiertoasi ja kuuta. Miten tätä tietoa sitten voi hyödyntää?

Kun olet löytänyt sinulle ominaiset jaksot kierrosta, voit alkaa pikkuhiljaa siirrellä ja järjestää tehtäviä asioitasi niiden mukaan. Jos olet väsynyt ja alakuloinen ennen kuukautisia, voisitko järjestää sille viikolle enemmän aikaa levolle ja siirtää ne tärkeät palaverit vaikka eri viikolle? Jos taas vuodon jälkeinen aika on kirkasta, kaunista, tehokasta ja aikaansaavaa (kutsun tätä itse tähtiviikoksi), tuuttaa ihmeessä kaikki energiaa ja paneutumista vaativa hyvillä mielin sinne ja anna palaa.

Itse tein aiemmin sen virheen, että yritin tehdä koko ajan kaikkea täysillä enkä kuunnellut kehoni saati mieleni viestejä. Soimasin itseäni jos en jonain päivänä tai jollain viikolla ollut ihan parhaassa terässä enkä saanut niin paljon aikaan kuin olisin halunnut.

Vasta kun tunnistin syklisyyden ja sen voiman, pystyin myös antamaan itselleni luvan levätä. Pelko siitä, että en ehkä saakaan enää ikinä aikaan mitään muuttui ymmärrykseksi siitä, että tällä viikolla minun ei ole tarkoituskaan revitellä. Että nyt on aika saattaa olemassa olevat hommat loppuun levollisesti sekä lempeydellä ja se seuraava tähtiviikko tulee sieltä kyllä.

Tämä oivallus muutti koko tapaani työskennellä ja toimia. En vieläkään pysty mukauttamaan ihan kaikkea kuuhun tai kiertooni mutta mitä useammin niin teen, sitä paremmin voin. Mustat viikot ennen kuukautisia ovat asioiden loppuun saattamista ja sisään päin kääntymistä varten. Silloin pyrin pitämään työpäivät lyhyempinä, liikuntasuoritukset lempeinä, sallin itselleni herkuttelun ja annan itselleni enemmän aikaa suoriutua tehtävistä asioista. 

Tähtiviikoilla olen sosiaalinen, äänekäs, luova, vauhdikas ja ehkä jostain näkökulmasta katsoen jopa maaninen. Teen ja paahdan eteenpäin tuntikausia putkeen, unohdan syödä, valvon ja pohdin, luon, kirjoitan, piirrän, taitan, tanssin ja teen mitä ikinä huvittaa.

Aiemmin yritin pienentää itseäni noilla viikoilla. Minusta tuntui, että olen liian kaikkea ja nolostelin sen näyttämistä. Nyt annan palaa täysillä jos kerran virtaa riittää. Suvantokohta saapuu kyllä ajallaan ja silloin tulee hiljennettyä tahtia joka tapauksessa. Ja jos ei tule niin keho kertoo kyllä kun sen aika on.

Apua menkkakipuihin 

Olen kärsinyt kovista menkkakivuista niin kauan kuin muistan. Jopa nykyinen puolisoni, jonka kanssa seurustelin myös nuorempana, muistaa nämä jo teinivuosilta. Kokonaan en kivuista varmaan koskaan pääse eroon mutta antamalla itselleni luvan toimia syklin mukaisesti, kivut ovat tasoittuneet huomattavasti siedettävämmälle tasolle. Nyt ne toimivat enemmänkin muistutuksena siitä, että hei, nyt on aika rauhoittua, rakas. 

Aina stressiä ja painetta ei ole ollut (eikä ole varmasti jatkossakaan) mahdollista poistaa ja silloin auttoi sekin, että annoin itseni maata pahimpina päivinä sängynpohjalla särkylääkkeen voimin.

Huonoin mahdollinen lähestymistapa oli yrittää viimeisillä voimilla painaa täysillä silloinkin, kun keho ei vain vihjannut vaan huusi ja vaati lepoa. Nyt suhtaudun asiaan lempeämmin ja koska en revi kehoani äärirajoille väärään aikaan kuusta, ovat kivutkin hieman helpottaneet. Ennakoitavuuden parantuessa olen myös alkanut valmistautua kuukautisiin mm. rautatablettien ja hieman etukäteen(kin) nautitun suklaan voimin.

Kuukautiskierron monet vaikutukset syömisistä seksiin

Kuukautiskierron systemaattinen seuranta on muuttanut myös suhtautumistani ruokaan, herkutteluun ja alkoholin nauttimiseen. Ennen söin koko ajan ihan mitä sattuu enkä saanut kiinni siitä, mikä sopi minulle ja mikä ei.

Nyt kun olen paremmin kartalla kierrostani, tiedän, että juuri ennen kuukautisia tai niiden aikana alkoholin nauttiminen on huono idea ja toisaalta myös sen, että en tarvitsekaan suklaata koko ajan pysyäkseni käynnissä tai paikatakseni stressiä. Riittää, että ostan sitä silloin, kun olo on synkimmillään.

Postikortti: Ainoa

Myös keveämpien ja raskaampien ruokien syömisellä on selkeä yhteys kierron eri vaiheisiin. Toisissa kohdissa tulee helpommin ähky ja nuupahdus, toisissa voi syödä vaikka ämpärillisen eikä tunnu missään. Pyrin siis paitsi seuraamaan tilannetta, myös kuuntelemaan herkällä korvalla kehon viestejä juuri nyt sopivista tai toivotuista asioista.

Yhtä lailla seksuaalisuus kulkee kierron kanssa käsi kädessä. Tietyissä kohdissa kuuta seksiä tekee enemmän mieli ja se tuntuu myös fyysisesti hyvin erilaiselta. Toisissa kohdissa keho ja mieli kaipaavat jotain muuta. On aikansa raisummalle menolle ja paikkansa lempeälle läheisyydelle. Kuuntelemalla ja kirjaamalla ylös näitäkin tuntemuksia, saat arvokasta tietoa juuri sinun kehosi toiminnasta ja kun tiedät itse, mitä haluat (tai mitä et), on asioista helpompi viestiä myös toiselle.

Parempi itsetunto

Oman kehon ja sen syklien ja vaiheiden tunnistamisella on myös itsetuntoa vahvistava vaikutus. Kun tiedät miten ja miksi toimit kuten toimit, sinun on paljon helpompi suhtautua moniin asioihin. Tutustuessasi itseesi ja omaan voimaasi syvemmin, et istukaan enää ainoastaan pelkääjän paikalla vaan voit tarttua ohjaksiin ja ottaa oman elämäsi haltuun. Vaihtelun ymmärtäminen antaa tilaa myös sallivuudelle ja terveelle rakkaudelle itseä kohtaan.

Yksi tärkeimmistä asioista mitä näiden teemojen tutkiminen on minulle antanut on positiivisempi suhde itseeni, kehooni ja mieleeni. Enää kuukautiset eivät ole vain pakollinen paha, joka on kivuliasta ja kamalaa vaan sen on selkeä merkkipaalu, etappi kierrossa, jolle annan tietoisesti tilaa. Myös kokonaisvaltainen kehotietoisuuteni on lisääntynyt ja minun on helpompi ennakoida omaa elämääni.

Tunnen itseni paremmin ja pystyn suhtautumaan asioihin keveämmin, ymmärtävämmin ja lempeämmin. Olen alkanut jopa juhlistaa vuodon alkamista ostamalla punaisia ruusuja tai hemmottelemalla itseäni. Muutos on ollut hidasta mutta erittäin palkitsevaa. Kun oman kehon reaktiot eivät tule ihan puskista vaan niihin voi varautua etukäteen, on niiden mukaan eläminen huomattavasti miellyttävämpää.

Let it flow – kuukautispositiivinen mallisto

Koska matkani näiden asioiden parissa on vain syventynyt vuosien varrella, näkyvät nämä teemat myös monissa töissäni tai luovissa projekteissani. (Niissä tähtiviikoilla toteutetuissa. ;) ) Yksi henkilökohtainen suosikkini on ehdottomasti oman kierron kanssa sinuiksi tulemisesta syntynyt Let it flow -mallisto, jonka runsaassa kukkakuvituksessa on niin kauneutta kuin voimaakin. Aivan kuten kierrossasikin.

Toivon, että tämä mallisto on omalta osaltaan rakentamassa avoimempaa ilmapiiriä näiden asioiden ympärille ja kannustaa muitakin ottamaan oman kiertonsa haltuun ja tutkimaan sitä ilolla, uteliaisuudella ja rakkaudella. Uskon, että mitä enemmän näistä asioista puhutaan, sitä luonnollisemmiksi ne muuttuvat meistä jokaiselle. Niille, jotka elävät sykleissä ja niille, jotka elävät syklisten ihmisten kanssa. Eli meille kaikille.

Let it flow -malliston myynnistä lahjoitetaan pieni osuus myös Väestöliitolle nuorten seksuaaliterveyskasvatuksen hyväksi. Minä voin kirjoittaa näistä aiheista tai suunnitella vaatteita, julisteita tai mitä vaan mutta mitä enemmän tietoa on saatavilla myös nuoremmille, vasta näiden asioiden luokse saapuville, sitä suurempi vaikutus tällä kaikella on.

Se aika kuusta

Anna siis tilaa itsellesi ja luonnolliselle vaihtelullesi. Ei kuukaan katoa minnekään vaikka se ei aina loista täytenä. Siellä se on ja jatkaa matkaansa läpi ikuisen kierron ja erilaisten vaiheiden. Päästä irti suorituspaineista ja tutki uteliaisuudella millainen juuri sinä olet missäkin vaiheessa.

On myös todella mielenkiintoista huomata, miten syklisyys toteutuu myös pidemmällä aikavälillä. Kun kirjotin viimeksi tästä aiheesta, kiertoni oli tosiaan voimakkaasti sidoksissa nimenomaan täysikuun aikaan, johon vuoto oli asettunut lähes kellontarkasti. Sittemmin kiertoni siirtyi uuden kuun mukaiseksi ja nyt, tätä tekstiä kirjoittaessani, se on palaamassa takaisin täyden kuun kohdalle.

Sanotaan, että täyden kuun aikaan vuotavat ovat elementissään jakaessaan tai opettaessaan asioita toisille ja ulospäin, kun taas uuden kuun aikaan vuotopäiviä viettävät luovat enemmän omia ja sisäisiä asioita. Tunnistan nämä molemmat ja ne ovat synkronissa myös oman elämäni kanssa. Täyden kuun kierrossa tein paljon enemmän ulospäin suuntautuvia asioita ja tässä välillä olen keskittynyt omiin, sisäisiin tuntemuksiini entistä enemmän. Ehkä nyt on tosiaan, tämän tekstinkin myötä, aika palata ulospäin suuntautuneen toiminnan pariin.

Iänikuiset vitsit, joissa on aina “se aika kuusta” ovat siis loppujen lopuksi ihan oikeassa. Kyse on siitä, että mikä niistä ajoista kuussa sinulla on juuri nyt menossa.

***

Let it flow -mallisto

Kaikki tulostettavat kuukautistrackerit

Aiempi postaukseni kuukautisista ja niiden seuraamisesta

Kaikki Ainoan kuuaiheiset tuotteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *